Na hlavný obsah

Z Grécka hlásia najviac obetí covidu za deň v tomto roku

Od pondelka platia prísnejšie obmedzenia.

Z Grécka hlásia najviac obetí covidu za deň v tomto roku
Ľudia kráčajú okolo zatvorenej reštaurácie v Aténach. Foto: TASR/AP

Grécko v pondelok (22. 11.) ohlásilo najvyššiu tohtoročnú bilanciu obetí covidu, za deň zomrelo 105 pacientov. Informoval o tom denník Kathimerini.

Od pondelka zároveň v juhoeurópskej krajine platia nové prísnejšie reštrikcie, ktoré sťažia život ľuďom bez očkovania. Bez vakcíny sa občania nedostanú napríklad do reštaurácií, barov, kín alebo múzeí.

Takmer jedenásťmiliónové Grécko sa v poslednom čase, podobne ako mnoho ďalších európskych krajín, potýka s ďalšou vlnou šírenia koronavírusu a pociťujú to najmä tamojšie nemocnice. Práve fakt, že obsadenosť lôžok intenzívnej starostlivosti presiahla 90 percent, viedol vládu k sprísneniu protiepidemických opatrení.

Ochrana neočkovaných

Minister zdravotníctva Thanos Plevris zatiaľ vylučuje, že by mal prísť ďalší celoštátny lockdown, a tvrdí, že obmedzenia pre nezaočkovaných fungujú dobre. „Sú to práve nezaočkovaní občania, ktorí bojujú s ťažkým priebehom, končia na jednotkách intenzívnej starostlivosti a umierajú,“ povedal Plevris stanici Antenna. „Očkovaní nepotrebujú takú mieru ochrany,“ dodal.

Očkovanie proti covidu v Grécku nemá tretina populácie, teda štvrtina dospelých. Podľa úradov sa ale po oznámení o sprísnení pravidiel pre nezaočkovaný záujem o vakcínu zvýšil.

Kým ešte nedávno si mohli ľudia, ktorí sa rozhodli nechať očkovať, zarezervovať termín často ešte na ten istý deň, teraz je čakacia doba na dávku vakcíny asi desať dní, uviedol server Kathimerini.

Podľa dát americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa sa v Grécku od začiatku pandémie vírusom infikovalo skoro 900 000 ľudí, vyše 17 000 z nich zomrelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet