Na hlavný obsah

Za testy by mal platiť štát alebo zamestnanci, myslia si firmy

Zatiaľ nie je jasné či testovanie bude povinné, alebo dobrovoľné.

Či bude štát preplácať firmám testy pre zamestnancov, stále nie je rozhodnuté. Závisieť to bude aj od toho, či v zákone, ktorý zrýchlene schvaľuje parlament, bude testovanie zamestnancov povinné alebo dobrovoľné.

Poslanci sú presvedčení, až ak štát nariadi zamestnávateľom testovať, mal by im testy zaplatiť. Prvé antigény by mali ísť zo skladov štátnych hmotných rezerv, kde by ich ešte malo byť niekoľko miliónov.

Firmy budú môcť zákonne zisťovať, či sú ich zamestnanci zaočkovaní, alebo prekonali covid. Ostatných čaká testovanie. Hoci zákon zatiaľ necháva financovanie antigénov na pleciach podnikov, premiér Eduard Heger (OĽANO) im prisľúbil pomoc.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Je možné, že sa asi v krátkom čase dohodneme na riešení, ktoré by, z hľadiska cenových nástrojov, mohlo byť pre podnikateľskú sféru akceptovateľné, ale naozaj musíme veľmi dôrazne upozorniť, že tento nástroj je neefektívne vynakladanie finančných prostriedkov, ale aj ľudského potenciálu,“ vyjadril sa Rastislav Machunka, viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ).

Asociácia tvrdí, že neočkovaných treba motivovať aj negatívne. Ak sa aj potom slobodne rozhodnú neozačkovať, mali by znášať s tým spojené náklady.

„To znamená, že tie testy by si mali zaplatiť v plnom rozsahu sami. Zároveň predstavujú aj zvýšene riziko nákladov pre zdravotný systém, takže na mieste je aj rozprávať sa o tom, aby mali vyššiu platbu do zdravotného poistenia,“ tvrdí Machunka.

Zatiaľ nie je jasné, či budú firmy svojich zamestnancov testovať povinne, alebo to bude pre nich iba možnosť. Pravdepodobne o tom bude rozhodovať hlavný hygienik na základe uznesenia vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko