Na hlavný obsah

Za únikom nahrávok z chaty môžu byť policajti

Overuje sa ich pravdovravnosť, tvrdí Hamran.

Za únikom nahrávok z chaty  môžu byť policajti
Na snímke predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO). Foto: TASR

Predseda brannobezpečnostného výboru Národnej rady (NR) SR Juraj Krúpa (OĽANO) po jeho rokovaní v pondelok (8. 11.) uviedol, že za únikom nahrávok z poľovníckej chaty do médií môžu byť členovia Policajného zboru SR.

„Bola identifikovaná skupina ľudí, od ktorých môže pochádzať vynesenie nahrávky, ide o členov policajného zboru, zatiaľ boli vylúčení iní aktéri,“ priblížil Krúpa.

Ako informoval dočasný policajný prezident Štefan Hamran, šiesti z dvadsiatich policajtov, ktorí mohli byť zapojení do vynášania nahrávok zo spisu, už absolvovali overovanie pravdovravnosti. Na ďalších to ešte čaká. Rezort vnútra podľa ministra Romana Mikulca (OĽANO) pracuje na opatreniach, aby sa podobné úniky neopakovali.

Krúpa verí, že nahrávky Roberta Fica (Smer-SD) s ostatnými vplyvnými ľuďmi z poľovníckej chaty mohli vzniknúť náhodou. „Toto sa stáva, nie je to niečo výnimočné,“ poznamenal. Dodal, že vyhotovenie nahrávok sa používa aj keď vyšetrovatelia nesledujú len jeden prípad, ale viacero. „Vyšetrovanie začalo niekedy v januári, žiadosť o nahrávanie bolo v júli,“ konštatoval.

Nezaradená poslankyňa Denisa Saková pripomenula, že keď sa na prvých záznamoch neobjavili pytliaci, ale iné osoby, mali vyšetrovatelia požiadať sudcu o povolenia nahrávania pre účely vyšetrovania iného prípadu.

Poslanec Lukáš Kyselica (OĽANO) zdôraznil, že nahrávky do spisu Očistec boli pridané legálne. „Nasadenie ITP bolo legálne, legitímne, proporcionálne a odovzdanie do inej trestnej veci, do tímu Očistec, bolo zákonné”.

Hamran nechcel poskytnúť viac informácií k prípadu pytliakov, voči ktorým mali byť nahrávky použité pôvodne. „Je to živý prípad,“ odôvodnil.

Santusovej vyšetrenie na detektore lži pokračuje

Krúpa ďalej informoval, že polygrafické skúmanie vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Diany Santusovej na Národnom bezpečnostnom úrade (NBÚ) ešte neukončili. „Polygraf bude pokračovať, sú tam zjavné nezrovnalosti,“ uviedol Krúpa. Informoval, že NBÚ konal na základe žiadosti ministerstva vnútra, čo nie je bežné.

Opozícia podľa Sakovej navrhla, aby sa vyšetrení na detektore lži zúčastnili aj štyria vyšetrovatelia NAKA, ktorí pracujú v tíme Očistec. Minister vnútra však o tom „v žiadnom prípade neuvažuje“, tvrdí poslankyňa.

Vyšetrovateľka ÚIS Diana Santusová viedla vyšetrovanie voči policajtom NAKA Jánovi Čurillovi a spol. V júli jej pozastavili činnosť. Zdôvodnili to pochybnosťami o jej objektivite a nestrannosti.

Krúpa: Sme na strane slušných ľudí

Na rokovaní výboru sa poslanci venovali tiež zásahu policajtov voči ľuďom, ktorí si odmietajú nasadiť respirátor či rúško v obchodoch a ostatných verejných vnútorných priestoroch. Krúpa sa vrátil k incidentu v Prievidzi, pri ktorom polícia zakročila voči dôchodcovi bez respirátora.

„Čo sa týka pána Hlinku, je to človek vyšetrovaný v 17 priestupkoch, je to známy provokatér, ktorý pravidelne robí tieto aktivity,“ opísal Krúpa a dodal, že stojí za policajtmi. „Sme na strane slušných ľudí,“ podčiarkol.

Donucovacie prostriedky voči dôchodcovi v Prievidzi či skupine ľudí v piešťanskom supermarkete boli použité podľa neho v súlade so zákonom. Saková tvrdí, že Hlas-SD sa nepostaví ani na jednu, ani na druhú stranu. „Chápeme frustrovaný slovenský národ, občania neveria vláde, v jej opatrenia,“ uviedla.

Za policajtov sa už minulý týždeň postavili premiér Eduard Heger, minister vnútra či minister obrany Jaroslav Naď (všetci OĽANO). Skritizoval ich bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko