Na hlavný obsah

Začalo sa zasadnutie čínskej Komunistickej strany

Si Ťin-pching je prezidentom od 2013.

Začalo sa zasadnutie čínskej Komunistickej strany
Čínsky prezident Si Ťin-pching počas zasadnutia Ústredného výboru Komunistickej strany Číny. Foto: TASR/AP

Komunistická strana Číny v pondelok (8. 11.) začala štvordňové plenárne zasadnutie svojho ústredného výboru, na ktorom čínsky prezident Si Ťin-pching podľa analytikov položí základy pre svoje tretie funkčné obdobie na čele štátu.

Prezident krajiny a generálny tajomník strany Si už na zasadnutí predložil návrh vyhlásenia, ktoré má vyzdvihnúť „hlavné úspechy a historické skúsenosti“ komunistickej strany. Ide o prvé takéto vyhlásenie k čínskym dejinám za posledných 40 rokov a tretie od založenia strany v roku 1921, píše agentúra AP.

Podobný dokument prvýkrát vydali v roku 1945 v čase zakladateľa modernej Číny Mao Ce-tunga, druhý potom vydal v roku 1981 Teng Siao-pching, ktorý začal politiku reforiem a otvárania krajiny. Experti na zahraničnú politiku sú presvedčení, že tretie vyhlásenie má podporiť postavenie Si Ťin-pchinga, ktorý bude podľa všetkého usilovať o znovuzvolenie do čela strany na jeseň budúceho roka.

„(Vyhlásenie) vyzdvihne novú éru vlády komunistickej strany pod vedením Si Ťin-pchinga, čím bude postavený na rovnocennosti Mao Ce-tunga a Teng Siao-pchinga,“ vyhlásil politológ Jang Jang.

Si Ťin-pching stojí na čele Komunistickej strany Číny od novembra 2012 a prezidentom je od marca 2013. Podľa odborníkov sa postupne stal najmocnejším lídrom, akého Čína v posledných desaťročiach mala.

Teoreticky môže vládnuť neobmedzene dlho, pretože v roku 2018 čínsky parlament vyškrtol z ústavy klauzulu obmedzujúcu výkon funkcie prezidenta na dva po sebe nasledujúce mandáty, teda na desať rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet