Na hlavný obsah

Záchranári aj lekári sú vyčerpaní, infikovaných pribúda

Ľuďom odkazujú, aby sa dali zaočkovať.

Záchranári aj lekári sú vyčerpaní, infikovaných pribúda
Na snímke záchranári privážajú pacienta s koronavírusom. Foto: RTVS

Približne každý druhý výjazd sanitky je ku pacientovi pozitívnemu na koronavírus. Záchranári už do sanitky sadajú v overale, prípravu musia zvládnuť do dvoch či troch minút.

„Aby sme sa aj my vedeli chrániť, a tým pádom aj naše rodiny a našich blízkych. Stále rozmýšľame nad tým, k akému mladému človeku ideme, v akom stave bude, či to prežije,“ hovorí Martin Varmega, zdravotnícky záchranár RLP Košická záchranka Poprad.

„Denne nám tu vozia cez 20 pacientov v ťažkých, kritických stavoch. Je možné, že v najbližších dňoch budeme musieť preskupovať pacientov do iných nemocníc a hľadať voľné lôžka,“ tvrdí Michal Poddaný, lekár na covidovom urgentnom príjme v Poprade.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pacienti do poslednej chvíle zatajujú údaje o príznakoch a o pozitívnych členoch v domácnosti. Ak ich chcú zdravotníci otestovať, tak sú často agresívni. „Sme vyčerpaní. Situácia v týchto dňoch sa začína enormne zhoršovať,“ hovorí Poddaný.

Súhlasí s ním aj lekárka Anna Šarišská z Košickej záchranky v Poprade. „Nielen fyzicky ale aj psychicky. Nie je to jednoduché robiť v tomto prostredí,“ dodala.

Poddaný upozorňuje, že niektorí odmietajú hospitalizáciu a pritom ich pľúca pracujú len na polovicu.

„Niektorí pacienti vyslovene umrú na respiračné zlyhanie. Ale strašne veľa pacientov zomrie na chronické ochorenia , ktoré sa s nimi ťahajú niekoľko rokov a ten covid ich už len dorazí. To znamená oslabí imunitu a zlyhá organizmus,“ vysvetľuje Poddaný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko