Na hlavný obsah

Zákonník práce sa pre zisťovanie zaočkovanosti zamestnancov meniť nebude

Krajniak na to nevidí legitímny dôvod.

Podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) si môžu jednotlivé sektory alebo rezorty nastaviť pravidlá zisťovania či je zamestnanec zaočkovaný, alebo testovaný, podľa vlastného covidového automatu.

„My to máme v zariadeniach sociálnych služieb, kde to upravuje náš rezortný covid automat. Riaditeľ toho zariadenia to môže prispôsobiť podľa aktuálnej pandemickej situácie. Takýmto spôsobom jednotlivé rezorty, ktoré uznajú za vhodné, že je to potrebné nejakým spôsobom riešiť, tak to budú môcť robiť v covid automatoch,“ uviedol šéf rezortu práce.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Rastislav Machunka upozorňuje, že počas druhej vlny pandémie mali firmy možnosť kontrolovať testy zamestnancov len na základe vyhlášok hlavného hygienika. Právnici to podľa neho považovali za nedostatočné.

„Covidový automat vôbec nie je záväzný, je to len odporúčací nástroj, na základe ktorého sa potom prijímajú konkrétne všeobecne záväzné právne predpisy. Takže čisto len covidový automat nie je postačujúce riešenie,“ upozorňuje Machunka.

„Je to možné dosiahnuť. Bude o tom v krátkej dobe ďalšia diskusia tak, aby sme mohli prijať konkrétne opatrenia v najbližšej dobe,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

S postojom Milana Krajniaka súhlasia odborári. Obracajú sa totiž na nich stovky zamestnancov s otázkou, či ich môžu firmy kontrolovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko