Na hlavný obsah

Zamestnávanie cudzincov bude jednoduchšie

Mohli by pracovať aj tí, ktorí čakajú na predĺženie pracovného povolenia.

Podľa septembrových údajov je na Slovensku takmer 22 500 ľudí z krajín mimo Európskej únie, ktorí majú povolenie u nás pracovať. Ďalších takmer 17 000 cudzincov z tretích krajín je tu len s tzv. informačnou kartou, teda bez povolenia na zamestnanie.

Pracovné povolenie cudzinci dostávajú len na určitý čas. Po dvoch rokoch si ho spolu s vízami musia obnoviť.

„V niektorých prípadoch sa stávalo, že úrady práce spolu s cudzineckou políciou neboli schopné rozhodnúť v zákonnej 90 dňovej lehote a ak nerozhodli za tých 90 dní, tak firma musela cudzinca, ktorého mala dovezeného, vyškoleného a zaučeného, poslať domov,“ uviedol Andrej Lasz, generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Keď skončí povolenie na pobyt, zároveň by mal končiť aj pracovný pomer. Zamestnávatelia nemali iné východisko ako pokračovať v zamestnávaní, alebo prerušiť zamestnanie so zamestnancom z tretích krajín, a tak riskovali pokuty alebo čiernu prácu,“ povedal Roman Kubiš, výkonný riaditeľ personálnej spoločnosti ProAct People Slovensko.

Na podnet niektorých firiem navrhlo ministerstvo hospodárstva spolu s rezortom práce riešenie.

„Aby sme tu mali nejaké prechodné obdobie, kedy tú žiadosť má podanú a spracováva sa, nie je o nej rozhodnuté, ale tým pádom môže pokračovať vo výkone práce a zamestnávateľ nebude mať výpadky pokiaľ ide o jeho zamestnancov,“ Ján Oravec, štátny tajomník ministerstva hospodárstva.

Pravidlá zamestnávania cudzincov by malo zmeniť ministerstvo práce v novele zákona o zamestnanosti. Ak zákon prejde, jednoduchšie bude možné zamestnávať cudzincov od júla budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko