Na hlavný obsah

Zásoby krvi sa míňajú, lekári vyzývajú na darcovstvo

Nízky záujem súvisí aj so šírením covidu.

Lekári aj ministerstvo zdravotníctva vyzývajú ľudí, aby išli darovať krv. Zásoby transfúznych staníc sa totiž veľmi rýchlo míňajú. Životy viacerých pacientov pritom závisia od darcov.

Spracovateľské centrum Národnej transfúznej služby (NTS) v Banskej Bystrici za normálnych okolností eviduje v priemere 5 000 odberov krvi za mesiac.

,,Už teraz sme za minulý mesiac pocítili o tisíc menej. Musíme mať nejaké zásoby, nemôžeme ísť nadoraz. To stačí hocijaký úraz, hromadná autonehoda a už je problém,“ uviedol hlavný odborník rezortu zdravotníctva pre transfúzológiu Mirko Peprný.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Jedným z dôvodov nižšieho záujmu o darcovstvo sú podľa odborníka napríklad šíriace sa dezinformácie súvisiace s covidom. „Ide o respiračný vírus, nie krvou prenosný. Veľmi, veľmi zriedkavo sa môže preniesť, keď je človek chorý, ale my chorých darcov neodoberáme,“ vysvetlil Peprný.

Od dostatočných zásob krvi sú pritom závislé náročné chirurgické a kardiochirurgické zákroky, ale aj liečba pacientov s ochoreniami krvi.

Darovať krv môžu všetci bez ohľadu na očkovanie proti covidu, spĺňať však musia viaceré kritériá. „Pri vstupe na naše pracovisko sa vypĺňa takzvaný checklist, kde je dôležité uviesť, či za posledných 14 dní neboli nejaké infekčné komplikácie, alebo či neprišli do kontaktu s ľuďmi, ktorí sú v karanténe,“ povedal Roman Múkera, lekár NTS v Banskej Bystrici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko