Na hlavný obsah

Zdravotné poisťovne hlásia podozrivé machinácie so storno prihláškami

Vec prešetrí Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Zdravotné poisťovne hlásia podozrivé machinácie so storno prihláškami
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dohromady takmer 17 000 žiadostí o storno prihlášky dorazilo hromadne do zdravotných poisťovní. Množstvo z nich však bolo neoprávnených, pretože poistenci o zmenu zdravotnej poisťovne ani nežiadali.

Pre podozrivé machinácie s prihláškami preto poisťovne podávajú podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Či ide o podvod má úrad zistiť do 20.novembra. Téme sa venovala redaktorka RTVS Chantal Staruchová.

Len niekoľko dní pred koncom prepoisťovacej kampane sa takmer 9 800 ľudí rozhodlo zrušiť svoju žiadosť o prestup do zdravotnej poisťovne Union. Aspoň tak to mohlo na prvý pohľad vyzerať.

Háčik je však v tom, že viac ako 8 000 z nich žiadosť nikdy neposlalo. Podľa hovorkyne poisťovne Beáty Dupaľovej Ksenzsighovej majú podozrenie, že sa niekto pokúsil ovplyvniť výsledky prepoisťovacej kampane.

„Mnohé doručené späťvzatia boli dokonca vypísané rovnakým typom písma, týkali sa osôb z rovnakej obce a boli doručované v jednej a tej istej obálke. V jednom prípade bolo späťvzatie dokonca podané osobou, ktorá v čase podpisu už ani nežila,“ uviedla hovorkyňa pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko

Keďže ani sám páchateľ nevedel, či a do ktorej zdravotnej poisťovne sa vlastne títo ľudia hlásili, je podľa Unionu viac než pravdepodobné, že dotknutí poistenci o tom vôbec nevedeli.

Podozrenia hlásia všetky tri poisťovne

Aj zdravotná poisťovňa Dôvera dostala v posledných dňoch kampane mimoriadne vysoký počet žiadostí o storno prihlášok. Celkovo ich bolo takmer 6 700, čo je oproti predchádzajúcim rokom viac ako štvornásobok.

Hovorca Matej Štepianský tvrdí, že aj u nich to vzbudzuje podozrenie z podvodného prepoisťovania. Všetky žiadosti už vyhodnotili – viac ako polovicu však zamietli.

„Vyše 2 100 prípadov sa týkalo detí, ktoré však v žiadosti nemali uvedeného zákonného zástupcu. Stopätnásť prípadov sa týkalo našich aktuálnych poistencov a v takmer 700 prípadoch sme ani neevidovali zmenovú prihlášku,“ uviedol Štepianský.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) sa s takýmito praktikami stretáva pravidelne. Všetky tri zdravotné poisťovne sa preto obrátili na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Hovorkyňa úradu Monika Hudecová potvrdila, že v spomínanej veci evidujú viacero podnetov.

„Až po kompletnom spracovaní bude možné celú situáciu vyhodnotiť, a na tomto základe určiť ďalší postup úradu v predmetnej veci. Do 20. novembra sa úrad vyjadrí či mohlo dôjsť k podvodom alebo nekalému druhu koordinovanej činnosti,“ povedala.

Ak úrad zistí pochybenie, plánuje využiť všetky zákonné možnosti na nápravu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko