Na hlavný obsah

Zdravotníci čelia útokom a žiadajú o pomoc. Riešenie vlády považujú za nedostatočné

Pribudne nový priestupok.

Vulgarizmy a urážky sú na dennom poriadku. Nechýbajú vyhrážky ani fyzické útoky. Zdravotníkov v očkovacích centrách stráži armáda, v nemocniciach aj polícia či vlastná ochranka.

Žiadajú pomoc a chcú, aby boli útočníci spravodlivo potrestaní. Vláda prichádza s riešením – to je však podľa zdravotníkov nedostatočné.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Predísť podobne vyostreným situáciám by podľa zdravotníkov mohla zmena legislatívy. Žiadajú, aby sa útok na zdravotníckeho pracovníka dostal do trestného zákona ako nový trestný čin, za ktorý by hrozil trest odňatia slobody na niekoľko rokov.

„Niektorí sú vulgárni, nedá sa s nimi komunikovať. Sme stále v napätí,“ približuje zdravotná sestra Martina Dragúňová.

Pomoc teraz prichádza, no zatiaľ namiesto nového trestného činu pribudne nový priestupok.

„Znenie skutkových podstát sa finalizuje. Pôjde o doplnenie a aktualizáciu priestupkov na úseku zdravotníctva § 29 priestupkového zákona,“ uviedla Zuzana Hrabovská z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR.

O presnej výške sankcií stále rokujú. Zákon o priestupkoch však dovoľuje uložiť maximálnu peňažnú pokutu 250 eur. Tá je zároveň aj najprísnejším možným trestom, čo je podľa záchranárov v porovnaní so sankciami v trestnom zákone iba slabou náplasťou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko