Na hlavný obsah

Zeman je pripravený vymenovať Fialu za premiéra

Prezident tvrdí, že sa po zdravotnej stránke cíti dobre.

Zeman je pripravený vymenovať Fialu za premiéra
Na snímke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Prezident Miloš Zeman v piatok (5. 11.) povedal, že s vymenovaním predsedu ODS Petra Fialu za predsedu nového kabinetu nebude problém. Uviedol to v telefonickom rozhovore pre rádio Frekvence 1.

Poznamenal, že súčasný predseda vlády Andrej Babiš (ANO) nemá o premiérsky post záujem. Zeman urobí všetko pre to, aby vláda vznikla čo najrýchlejšie. Babiš uviedol, že demisiu vlády plánuje Zemanovi písomne odovzdať hneď po tom, ako sa skončí ustanovujúca schôdza Poslaneckej snemovne.

Prezident verejne prehovoril po prvýkrát od 1. septembra, kedy v Brne slávnostne otvoril nový školský rok.

Urobí všetko, aby vláda vznikla čo najrýchlejšie

Zeman, ktorý sa lieči v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN), povedal, že sa cíti úplne normálne, a pretože nie je preťažovaný, tak aj lepšie ako zvyčajne. Uviedol, že už mesiac nefajčí. „Môj skutočný stav je založený na tom, že mi nechutí jesť a zle mi trávi. Kroky, ktoré sa v nemocnici urobili, viedli k tomu, že už sa cítim úplne normálne, vďakabohu,“ uviedol prezident.

Novú vládu Zeman vymenuje na zámku v Lánech, nie na Pražskom hrade. V rozhovore neuviedol, či vymenuje vládu v takom zložení, v akom ju Fiala navrhne. „Urobím všetko pre to, aby táto vláda vznikla čo najrýchlejšie,“ povedal.

Hlava štátu tiež povedala, že si váži svojho kancelára Vratislava Mynáře za to, že zdokumentoval, ako v nemocnici podpisuje zvolanie snemovne. Prezident potvrdil, že podpis je pravý. Mynář video zverejnil 21. októbra.

Žalobcovia v Prahe 6 podľa serverov Aktuálně.cz a Respekt.cz preverujú, či sa okolie prezidenta nedopustilo falšovania podpisu na dokumente, a tým aj prisvojenia právomoci prezidentského úradu.

Babiš plánuje podať demisiu po ustanovujúcej schôdzi snemovne

Demisiu vlády plánuje končiaci premiér Babiš písomne odovzdať okamžite po skončení ustanovujúcej schôdze Poslaneckej snemovne. Povedal to po telefonickom rozhovore so Zemanom.

Dodal, že o presnom termíne so Zemanom nehovoril. S prezidentom riešil aj to, prečo sa s ním nemohol stretnúť osobne. „Boli sme prekvapení, že mi nebola umožnená návšteva,“ uviedol.

Hovorca Pražského hradu, Jiří Ovčáček povedal, že Babiš sa s prezidentom chce stretnúť aj osobne. „Považuje to za vhodnejšie ako telefonát alebo videokonferenciu,“ uviedol na sociálnej sieti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet