Na hlavný obsah

Zeman opustil nemocnicu. V nedeľu chce vymenovať Fialu za premiéra

Prezident je povinný zostať v izolácii dva týždne.

Zeman opustil nemocnicu. V nedeľu chce vymenovať Fialu za premiéra
Na ilustračnej snímke český prezident Miloš Zeman na vozíčku. Foto: TASR/AP

Sanitka s prezidentom Milošom Zemanom opustila Ústrednú vojenskú nemocnicu v sprievode ďalších vozidiel. Smeruje na zámok do Lánov, kde chce prezident v nedeľu (28. 11.) vymenovať Petra Fialu (ODS) za nového premiéra.

Zatiaľ nie je jasné, ako sa to stane, keďže Zeman skončil v nemocnici kvôli pozitívnemu testu na koronavírus. Podľa ministerstva zdravotníctva je povinný zostať v izolácii dva týždne po pozitívnom teste, aj keď nemá žiadne príznaky.

Zeman má bezpríznakový priebeh koronavírusu

Zeman bol v Ústrednej vojenskej nemocnici od štvrtka (25. 11.) a odišiel v sobotu (27. 11.) po pol štvrtej popoludní. Hospitalizovali ho po pozitívnom teste na koronavírus len niekoľko hodín po prepustení z predchádzajúcej hospitalizácie. Tá sa začala 10. októbra a lekári uviedli, že sa liečil na zhoršenie svojej chronickej choroby.

Chirurg Pavel Pafko, ktorý je členom konzília zriadeného nemocnicou na konzultácie o prezidentovom zdraví, uviedol, že hlava štátu má problémy s pečeňou.

Hovorkyňa nemocnice Jitka Zinke spresnila, že Zeman vo štvrtok (25. 11.) ráno opustil nemocnicu na vlastnú žiadosť. Lekári vrátane členov konzília mu odporúčali, aby tam zostal dlhšie.

V Lánoch však nezostane bez zdravotnej starostlivosti, pretože o zdravotný stav hlavy štátu sa postarajú zdravotné sestry z Domova seniorov a navštívi ho aj fyzioterapeutka z ÚVN.

Podľa nemocnice prezident nemá žiadne príznaky ochorenia, a to napriek pozitívnemu testu na koronavírus, čo zdravotníci pripisujú tomu, že bol očkovaný troma dávkami. Preventívne však dostal aj monoklonálne protilátky.

Premiéra by mal vymenovať na diaľku

Kancelária prezidenta sa medzitým pripravuje na vymenovanie Petra Fialu za nového predsedu vlády. Zeman ho chcel pôvodne vymenovať už v piatok (26. 11.), ale po jeho poslednej hospitalizácii musel vymenovanie odložiť.

Hrad nakoniec oznámil, že tak urobí v nedeľu (28. 11.) o 11:00 h. Hlavná hygienička Pavla Svrčinová, ako aj minister zdravotníctva v demisii Adam Vojtěch (ANO) však zdôraznili, že prezident musí byť po pozitívnom teste dva týždne izolovaný, takže sa s Fialom nemôže stretnúť.

Vojtěch a dezignovaný premiér Babiš však uviedli, že nového premiéra je možné vymenovať na diaľku.

Zhodujú sa na tom aj odborníci. „V prvom rade nejde ani tak o fyzické stretnutie, ako o odovzdanie poverenia. Dúfam, že Hrad dokáže zabezpečiť také podmienky, aby nedošlo k porušeniu pravidiel,“ povedal politológ Petr Bláha z Filozofickej fakulty Univerzity Jana Evangelistu Purkyně v Ústí nad Labem.

Za veľký problém by považoval ďalšie odklady výmeny vlády – o to viac, že sa blíži spor o navrhovaných ministroch. Zeman naznačil, že nechce vymenovať ani jedného z kandidátov.

Vedúci hradnej kancelárie Vratislav Mynář v piatok (26. 11.) povedal, že má predstavu o tom, ako bude Fialovo vymenovanie prebiehať. Po návrate prezidenta na zámok do Lánov sa s ním chce poradiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet