Na hlavný obsah

Zeman ponúkol Poľsku vyslanie vojakov na hranice s Bieloruskom

Pomoc ponúkol v liste poľskému prezidentovi.

Zeman ponúkol Poľsku vyslanie vojakov na hranice s Bieloruskom
Na archívnej snímke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR

Český prezident Miloš Zeman v utorok (23. 11.) ponúkol Poľsku vyslanie českých vojakov na hranice s Bieloruskom. Podľa neho sú pripravení na okamžité nasadenie. Napísal to v liste poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi. Pražský hrad zverejnil list na svojej webovej stránke.

„Situáciu na poľsko-bieloruskej hranici, ktorá je spôsobená zlými úmyslami tých, ktorí pre svoj vlastný prospech neváhajú zneužiť nepriazeň osudu druhých, veľmi pozorne sledujem,“ napísal Zeman v liste.

Podľa neho rozhodnutie o vyslaní vojakov až na 60 dní prináleží českej vláde, ak ČR splní svoje záväzky vyplývajúce z medzinárodných zmlúv o spoločnej obrane proti napadnutiu.

Česko je pripravené pomôcť

Premiér Andrej Babiš uviedol, že ČR je pripravená vyslať do Poľska policajtov alebo vojakov, ale na vyslanie vojakov je potrebné rozhodnutie oboch komôr parlamentu.

„Budem sa usilovať o to, aby Česká republika splnila svoje spojenecké záväzky pri obrane našej spoločnej bezpečnosti,“ dodal český prezident.

Do Poľska, rovnako aj do Litvy a Lotyšska, začali masovo prichádzať migranti po tom, ako bieloruský líder Alexandr Lukašenko koncom mája avizoval, že Minsk im už nebude brániť v ceste do Európskej únie (EÚ) cez svoje územie, čím reagoval na sprísnené sankcie Západu.

Zeman v liste uviedol, že situácia na poľsko-bieloruskej hranici je spôsobená „zlými úmyslami tých, ktorí neváhajú zneužívať nešťastie iných vo svoj vlastný prospech“.

Rokovanie premiérov

EÚ tvrdí, že Lukašenkov režim odvtedy vysiela migrantov na hranice zmienených krajín zámerne, aby tak spôsobil chaos a spory v Únii. Lukašenko to popiera. Ľudia z Iraku, Sýrie či Afganistanu prichádzajú do Bieloruska na turistické víza.

Varšava na prílev migrantov zareagovala vyslaním tisícov vojakov do pohraničnej oblasti, zavedením výnimočného stavu, ako aj rýchlym stavaním plotu z ostnatého drôtu.

Avizovala tiež, že v decembri chce začať na hraniciach stavať múr, pričom jeho stavbu by chcela dokončiť v prvej polovici budúceho roku.

Babiš bude v utorok (23. 11.) rokovať o situácii s premiérmi Slovenska Eduardom Hegerom (OĽANO), Poľska Mateuszom Morawieckým a Maďarska Viktorom Orbánom.

„Poľsku poskytujeme jasnú podporu, mediálnu. Sme pripravení okamžite pomôcť, opakovane sme ponúkli pomoc ministerstva vnútra. Uvidíme, s čím príde poľský premiér na stretnutí v Budapešti,“ dodal predseda vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet