Na hlavný obsah

Zeman začal rozhovory s ministerskými kandidátmi do Fialovho kabinetu

Ako prvý stretnutie absolvoval šéf Pirátov Ivan Bartoš.

Zeman začal rozhovory s ministerskými kandidátmi do Fialovho kabinetu
Miloš Zeman vymenoval Petra Fialu za nového českého premiéra, teraz s kandidátmi na ministrov absolvuje individuálne rozhovory. Foto: twitter/ Petr Fiala

Český prezident Miloš Zeman začal rozhovory s kandidátmi na ministrov novej vlády Petra Fialu. Pozýva si ich k sebe podľa abecedy a diskusie vyzerajú rovnako ako menovanie premiéra. Prezident je od svojej návštevy oddelený plexisklom.

Maratón rokovaní odštartoval v pondelok (29. 11.) predseda Pirátov Ivan Bartoš, ktorý sa má stať podpredsedom vlády a ministrom pre miestny rozvoj a digitalizáciu. Téme sa venoval v Rádiožurnál na Rádiu Slovensko redaktor Boris Kršňák.

Zeman a Bartoš si rozumeli

Prvá schôdzka prezidenta s Ivanom Bartošom (Piráti), bola podľa Bartoša veľmi konkrétna a prezident bol o problémoch rezortu dobre informovaný.

„Hovorili sme o dostupnosti bývania v Českej republike. Keď som mu predstavil našu víziu o zákone o dostupnom bývaní a o úlohe samospráv, tak sme nemali žiadne zásadné rozpory,“ uviedol Bartoš.

Reč bola aj o kandidátovi, s ktorým má prezident problémy. Špekuluje sa, že by to mohol byť kandidát na ministra zahraničných vecí – Jan Lipavský (Piráti). To však Bartoš nepotvrdil. „Pán prezident ma žiadal, aby som o personálnych veciach nehovoril, pokiaľ neprebehnú všetky stretnutia,“ uviedol.

Čaká ho stretnutie s kritikom

V utorok (30. 11.) sa prezident Zeman má stretnúť s kandidátom na ministra kultúry Martinom Baxom (ODS) a senátorom Mikulášom Bekom, ktorého nominovali Starostovia a nezávislí na post ministra pre európske záležitosti.

Vzhľadom na blížiace sa predsedníctvo Českej republiky v Európskej únii je zrejmé, čo bude témou ich rozhovoru. „Predpokladám, že sa ma bude pýtať na prípravu českého predsedníctva,“ povedal Bek.

Ich strenutie bude verejnosť mimoriadne zaujímať, pretože sú v dlhodobom spore. Bek bol ako rektor Masarykovej univerzity kritikom prezidenta Zemana za jeho výroky a rozdeľovanie spoločnosti. Podľa Beka sa spor mohol začať už pri prvej inaugurácii za prezidenta. „Keď prezident Zeman napadol vo svojom prejave novinárov, tak mu časť politikov tlieskala. Nikoho z nás nenapadlo tlieskať mu. Už tam bolo dobre vidieť, čo možno očakávať od jeho pôsobenia na Hrade,“ povedal.

Tento týždeň by sa mal Miloš Zeman stretnúť s polovicou kandidátov do budúcej možnej vlády. Menovanie vlády sa očakáva najskôr v polovici decembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet