Na hlavný obsah

Zemanov stav vyžaduje hospitalizáciu a nemôže naplno pracovať, tvrdia lekári

Predseda Senátu však nevidí dôvod na prevod právomocí.

Zemanov stav vyžaduje hospitalizáciu a nemôže naplno pracovať, tvrdia lekári
Na snímke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Zdravotný stav českého prezidenta Miloša Zemana podľa lekárskeho konzília aj naďalej vyžaduje hospitalizáciu, prezident sa nemôže naplno venovať pracovným povinnostiam. Informoval o tom vedúci lekárskeho tímu Tomáš Zima.

Určiť prognózu vývoja prezidentovho zdravotného stavu je ťažké, bude závisieť od vývoja ochorenia, ktoré je samo „ťažko liečebne ovplyvniteľné“. Nevyhnutná je aj spolupráca pacienta.

Členovia konzília sa podľa Zimy zoznámili počas októbra so Zemanovou zdravotnou dokumentáciou a mali možnosť ho aj vyšetriť. Zhodli sa na tom, že prezidentovi je v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) v Prahe poskytovaná špičková starostlivosť, súhlasili aj s diagnózami a terapeutickými postupmi.

„Prezidentov stav aj naďalej vyžaduje hospitalizačnú starostlivosť a v tomto momente mu neumožňuje venovať sa naplno pracovným povinnostiam,“ povedal Zima.

Zeman dopoludnia v telefonickom rozhovore pre rádio Frekvence 1 povedal, že sa cíti úplne normálne, a pretože nie je preťažený, tak aj lepšie ako obvykle. Uviedol, že už mesiac nefajčí.

„Môj skutočný stav je založený na tom, že mi nechutí jesť a že zle trávim. Kroky, ktoré sa tu v nemocnici podnikli, viedli k tomu, že som už celkom normálny a vďakabohu za to,“ uviedol prezident. Dodal, že predpokladá, že bude po zvyšok svojho mandátu, zhruba rok a pol, plniť svoje povinnosti.

Prevod právomocí?

Ak Zeman bude schopný vykonávať minimálne najdôležitejšie povinnosti prezidenta, na prevod jeho právomocí podľa predsedu Senátu Miloša Vystrčila z ODS nie je dôvod. Povedal to v reakcii na závery lekárskeho konzília.

„Podľa môjho osobného názoru to potom nie je o tom, že by sme začali pripravovať aktiváciu článku 66 (ústavy). Je dobré počkať a veriť, že sa jeho zdravotný stav bude ďalej zlepšovať,“ dodal.

Situáciou okolo prezidentovho zdravotného stavu sa má v utorok (9. 11.) zaoberať senátny organizačný výbor. Ten mal pôvodne riešiť, či je so zreteľom na Zemanov pobyt v ÚVN potrebné, aby spolu so snemovňou rozhodol o prevode právomocí prezidenta pre prijatie demisie súčasnej vlády a vymenovanie novej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet