Na hlavný obsah

Zemanová: SaS nesúhlasí s 500-eurovými poukazmi pre očkovaných dôchodcov

Rokovať sa o nich zrejme bude bez súhlasu strany.

Zemanová: SaS nesúhlasí s 500-eurovými poukazmi pre očkovaných dôchodcov
Na snímke zľava poslanci NR SR za SaS, v popredí predsedníčka poslaneckého klubu Anna Zemanová. Foto: TASR

Vládne strany sa ako celok nedohodli na podobe 500-eurových poukazov pre dôchodcov, ak sa dajú zaočkovať. Vyplýva to z vyjadrenia predsedníčky poslaneckého klubu strany SaS Anny Zemanovej k návrhu, ktorý v piatok (26. 11.) predstavil minister financií Igor Matovič (OĽANO).

„Trváme na svojom stanovisku, nesúhlasíme s 500-eurovým príspevkom,“ povedala Zemanová pre agentúru SITA po pondelkovej (29. 11.) koaličnej rade. Znamená to, že vláda a parlament budú rokovať o zavedení 500-eurových poukazov aj bez podpory SaS, ktorá za návrh nebude hlasovať.

„Nevideli sme konkrétny návrh, ale je možné, že takýmto spôsobom to bude zorganizované,“ poznamenala šéfka klubu SaS. Neskôr v utorok (30. 11.) dodala, že o téme bude rokovať vláda v stredu (1. 12.). Ak by návrh prešiel s podporou opozície, SaS by to nepovažovala za porušenie koaličnej zmluvy.

SaS bezprostredne po návrhu reagovala, že súhlasila s odmenou 150 eur a ďalšie navýšenie vetovala.

Poslanci OĽANO návrh plne podporujú

Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia OĽANO pre Správy RTVS spresnil, že koaličná rada sa dohodla na tom, že návrh na podporu očkovania a pomoc ekonomike pôjde na rokovanie vlády a predloží sa do parlamentu. Zároveň strana SaS oznámila, že zaň nebude hlasovať.

„Poslanecký klub OĽANO návrh plne podporuje, keďže očkovanie ohrozených skupín obyvateľstva a pomoc dotknutým sektorom ekonomiky považujeme teraz za prvoradú úlohu koalície,“ dodal.

SaS podporuje centrálne otvorené školy

Už pred koaličnou radou bolo avízo, že partneri sa budú rozprávať aj o plošnom zatvorení škôl v súvislosti s pandémiou. Hnutie OĽANO bolo toho názoru, že školy by mali byť zatvorené.

Zemanová agentúre povedala, že školy ostávajú centrálne otvorené a je na regionálnych hygienikoch, aby posúdili situáciu v danom regióne.

„Najlepšie by bolo, keby individuálne posudzovali jednotlivé školy. Sú aj školy, kde je vysoká zaočkovanosť detí a učiteľov a je škoda, ak by nejakým rozhodnutím hygienika paušálne na celý okres boli zatvorené školy, ktoré nemusia byť,“ vysvetlila. Zároveň poprosila hygienikov, aby individuálne posudzovali situáciu v jednotlivých školách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika