Na hlavný obsah

Zjazdovky sa pripravujú na sezónu. Či sa otvoria však nie je jasné

Niektorým strediskám hrozí koniec.

Už aj obyvatelia na severovýchode sa v pondelok (29. 11.) zobudili do zasneženého rána. Mínusové teploty využili aj prevádzkovatelia malých lyžiarskych stredísk. Do príprav svahov sa pustili aj napriek tomu, že nevedia, či ich vôbec otvoria.

V čase lockdownu a núdzového stavu zjazdovky byť otvorené nemôžu, pretože nepatria k esenciálnym prevádzkam a výnimka sa na ne nevzťahuje. Vo Vyšných Ružbachoch však zariskovali a aj napriek tomu, že uplynulú sezónu mali otvorené stredisko len dva dni, začali so zasnežovaním.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Prípravy sú v plnom prúde, návratnosť nákladov závisí od návštevnosti. Záujem zo strany škôl o lyžiarske kurzy je enormný. Či sa žiaci na lyže postavia, záleží na aktuálne platných opatreniach a dĺžke trvania núdzového stavu.

„V lete nás burcovali – dovolenkujme doma, necestujte. Teraz, keď je situácia horšia, otvoríme hranice, zatvoríme turistický ruch a vy, Slovač, sa choďte lyžovať do Čiech, do Poľska. Ja tým ľudom budem fandiť, pokiaľ ostaneme zatvorení. Choďte sa tam lyžovať, prečo nie,“ povedal František Babiar, vedúci lyžiarskeho strediska vo Vyšných Ružbachoch.

V porovnaní s inými krajinami Slovensko patrí k štátom, ktoré poskytlo prevádzkovateľom vlekov nízku kompenzáciu. Keď tento rok malé strediská neotvoria, mnohé skončia natrvalo. Ceny lístkov sa napriek tomu vo väčšine stredísk túto sezónu upravovať nebudú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny