Na hlavný obsah

Zomrel novinár a publicista Eugen Gindl

Patril k zakladateľom Verejnosti proti násiliu.

Zomrel novinár a publicista Eugen Gindl
Vo veku 77 rokov zomrel publicista, novinár a spisovateľ Eugen Gindl. Foto: TASR

Vo veku 77 rokov zomrel publicista, novinár a spisovateľ Eugen Gindl. Patril k zakladateľom občianskeho hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN) v novembri 1989.

Bol tiež prvým šéfredaktorom periodika Verejnosť a dlhoročným šéfredaktorom časopisu Kozmos. Ako dlhoročný ochranca prírody sa v 80. rokoch 20. storočia podieľal aj na vzniku známeho dokumentu Bratislava nahlas.

Publicista, scenárista, politológ a popularizátor modernej vedy Eugen Gindl sa narodil 2. februára 1944 v Bratislave. Po štúdiu na Katedre žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave pokračoval v štúdiu publicistiky a politológie v západnom Berlíne.

Do roku 1983 pôsobil ako reportér týždenníka Život a v rokoch 1983 – 1989 bol publicistom a scenáristom v slobodnom povolaní.

Stál tiež pri zrode myšlienky projektu Bratislava nahlas. Občianska iniciatíva na podporu zlepšenia životného prostredia v hlavnom meste kritizovala vtedajší režim, stúpenci iniciatívy sa tak stali nepohodlní.

To už bol Eugen Gindl známy novinár, ktorého meno poznali čitatelia obrázkového týždenníka z mnohých reportáží, kde si vyberal nevšedné témy. Eugen Gindl je podpísaný aj pod scenármi filmov: Vynes na horu svoj hrob, Hĺbkový rekord či Chuť vody. 

Od roku 1989 bol šéfredaktorom prírodovedného časopisu Kozmos, v rokoch 1994 – 2000 šéfredaktorom slovenských Stredoeurópskych novín.

V jeseni 1989 bol členom prvého Koordinačného výboru VPN a v roku 1990 založil tlačovú platformu VPN, politický týždenník Verejnosť. Stal sa zároveň jeho prvým šéfredaktorom. V roku 1997 sa podieľal na založení mesačníka OS (Občianska spoločnosť) a bol jeho prvým redaktorom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko