Na hlavný obsah

Zrušenie povinnosti nosenia rúšok v triedach nebolo podľa odborníka správne

Medzinárodné zdravotnícke organizácie odporúčajú opak.

Zrušenie povinnosti nosenia rúšok v triedach nebolo podľa odborníka správne
Na ilustračnej snímke deti v triede počas vyučovania. Foto: TASR

V štádiu pribúdajúceho počtu infikovaných bolo zrušenie povinnosti nosenia rúšok v triedach nesprávnym rozhodnutím. Upozorňuje odborník podľa ktorého, takéto opatrenie ide opačným smerom, ako odporúčajú medzinárodné zdravotnícke organizácie.

Celkovo sú opatrenia v školách podstatne prísnejšie než v okolitých štátoch, reaguje konzílium odborníkov. Rúška žiaci naďalej musia mať po tom, ako opustia triedu a ocitnú sa v spoločných priestoroch chodby či jedálne, rúško musia mať ale nasadené.

Žiaci základných škôl už viac ako mesiac nemusia mať na tvári počas vyučovania ochranné rúško. Triedam ani rodičom odborníci nebránia sa na ich používaní dohodnúť.

Riaditeľka bratislavskej základnej školy Erika Drgoňová hovorí, že väčšina žiakov rúško počas vyučovania má.

„Situácia, aj vďaka tomu, že rúška sme neprestali úplne nosiť, je celkom priaznivá. Na to, že máme takmer 900 žiakov v škole a 35 tried, tak doteraz máme zatvorené zhruba jednu až štyri triedy,“ priblížila pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Testovanie detí je na dobrej vôli rodičov

Na rozdiel od Slovenska, nosenie rúšok v triedach odporúča Americká pediatrická spoločnosť či Svetová zdravotnícka organizácia.

„Rúško chráni nielen pred infikovaním a šírením, ale keď sa aj človek nakazí, tak rúško znižuje počet vírusov, ktoré vdýchne a tým pádom sa mu znižuje pravdepodobnosť závažnejšieho priebehu,“ upozorňuje pediater Peter Visolajský.

Aj imunologička Jaroslava Oroszová upozornila, že tmavšie farby covidového automatu by mali znamenať aj návrat rúšok v triedach. Ich zrušenie vychádzalo z podnetov pedagógov a psychológov. Nechceli, aby deti boli obmedzované kvôli neochote dospelých dať sa zaočkovať či dbať na opatrenia.

Otázka opätovného zavedenia rúšok epidemickú situáciu nevyrieši. Ani jedna zo škôl v okolitých krajinách, nemá podľa členky Konzília odborníkov Eleny Prokopovej počas vyučovania v školách rúško.

„Tie opatrenia sme nastavovali v kontexte ďalších opatrení, ako je napríklad ranný filter, potvrdenie o bezpríznakovosti, ktoré vydávajú rodičia, celá trieda ide do karantény v prípade pozitívneho žiaka. Tieto pridané opatrenia máme nastavené podstatne prísnejšie ako okolité krajiny.“

Podľa Petra Visolajského ale nemáme dobre zmapovanú situáciu v školách – inými slovami testovanie detí je na dobrej vôli rodičov. „Vidíme, že sú plné školy a triedy detí s nádchou, s príznakmi infekcie horných dýchacích ciest, napriek tomu im rodičia vypísali tlačivo o bezinfekčnosti.“

V covidom najviac zasiahnutých častiach Slovenska – napríklad v čiernom okrese Stará Ľubovňa je najväčšia základná škola Komenského zatvorená. Tretina učiteľov a polovica žiakov je pozitívnych alebo v karanténe. Nepriaznivá situácia je aj v škole Podsádek, ktorú navštevujú rómske deti. Hrozí, že túto školu celú zavrú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko