Na hlavný obsah

Zvyšovanie cien sa dotklo aj medu, tento rok si zaň ľudia priplatia

Ceny dvíhajú aj väčší producenti.

Za prírodné sladidlo si oproti vlaňajšku tento rok ľudia priplatia pri predaji z dvora aj pri nákupe v obchodných reťazcoch. Práve na pultoch obchodov však naďalej zostáva pôvod zmesí dovozového medu nejasný.

Ročne pritom krajina dovezie asi 2 000 ton medu – najviac z Ukrajiny, Moldavska, Česka, Španielska a Číny.

Marek Urban včelári v Nitre a okolí už asi 8 rokov. Ceny sa tento rok rozhodol zdvihnúť aj preto, že vlani v jednej z najhorších sezón nezdražoval. „Ceny šli hore v priemere o nejakých 10 až 25 percent. Aj krmivá, liečivá, všetko išlo hore, takže boli aj včelári nútení zdvihnúť ceny,“ poznamenal včelár.

U včelárov stojí med podľa druhu v priemere od 6 do asi 10 eur za kilogram. Ceny pritom dvíhajú aj väčší producenti, ktorí ho dodávajú do obchodov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Problémom pri predaji medu je podľa včelárov aj jeho označovanie. Týka sa to najmä medov v obchodných sieťach. Ich pôvod totiž vôbec nie je jasný.

Ak totiž ide o zmes, v praxi stačí, ak sa na obale uvádza, či pochádza z krajín Európskej únie alebo nie. Odborník upozorňuje, že kvalita, na ktorú sú ľudia pri mede zvyknutí, sa dá prirodzene dosiahnuť len v krajinách mierneho pásma.

„Ministerstvo navrhuje, aby sa takéto medy označovali názvami všetkých krajín pôvodu aj s percentuálnym uvedením podielu medov z daných krajín v klesajúcom poradí,“ uviedol hovorca ministerstva pôdohospodárstva Andrej Wallner.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika