Na hlavný obsah

Agrorezort mal ambiciózne plány, divina sa však na pulty obchodov nedostala

Poľovníci deklarujú lov diviakov vo veľkom.

Agrorezort mal ambiciózne plány, divina sa však na pulty obchodov nedostala
Na snímke predaj mäsa v potravinách. Foto: RTVS

Stotisíc kusov – takýto počet ulovených diviakov chcelo ministerstvo pôdohospodárstva dosiahnuť v tomto roku v rámci boja proti africkému moru ošípaných (AMO). Počty sa však naplniť nepodarilo.

Rovnako stroskotal aj ďalší plán. Zdravé diviačie mäso sa malo dostať na pulty obchodov. Spotrebitelia vlani o divinu prejavili veľký záujem. Tento rok ju v obchodných sieťach aj napriek plánom nenachádzajú.

Podľa agrorezortu je to o dohode medzi obchodníkmi a spracovateľmi. Tí vidia problémy inde.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Je veľká vôľa obchodu participovať na tomto projekte diviny z našich lesov, ale, žiaľ, suroviny nám zatiaľ nedodali v takom objeme, aby sme mohli predávať,“ vysvetlil predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

„Ako hlavný problém vnímame hlavne zabezpečenie požiadavky na logistiku dodávok vo vysokých objemoch na centrály obchodných reťazcov, a to z hľadiska zabezpečenia množstva sortimentu či požiadaviek na balenie,“ spresnila riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.

Poľovníci pritom deklarujú lov diviakov vo veľkom. „Na konci novembra tohto roku sme mali ulovených 52 573 diviakov, teda lovíme, za november sme lovili 280 diviakov za deň v rámci Slovenska, čo sú obrovské čísla,“ priblížil hovorca Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák.

Hoci sa čísla blížia k rekordom, plán uloviť 100 000 diviakov do konca roka sa poľovníkom zrejme naplniť nepodarí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko