Na hlavný obsah

Akcia zameraná na boj proti obchodovaniu s ľuďmi neobišla ani Slovensko

Pozor si treba dávať na ponuky práce v zahraničí.

Veľká razia v 29 európskych štátoch. Počas nej skontrolovali 150 000 ľudí a spustili vyšetrovanie vo vyše 300 prípadoch. Zamerali sa na boj proti obchodovaniu s ľuďmi. Akcia neobišla ani Slovensko. Potvrdil to aj prípad, keď matka zneužívala vlastnú dcéru.

Slovenská polícia počas kontroly zameranej na boj proti obchodovaniu s ľuďmi preverila 157 osôb, z toho 87 cudzincov. Z vykorisťovania tento rok obvinili už 37 ľudí.

„Mali sme prípad matky, ktorá bola závislá od alkoholu a nútila svoju dcéru, aby poskytovala sexuálne služby. Väčšinou zinkasovala za jeden pohlavný styk 2 až 5 eur a za to potom kupovala alkohol,“ prezrádza Martina Pussová, riaditeľka infocentra na boj proti obchodovaniu s ľuďmi ministerstva vnútra.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Okrem prostitúcie obete najčastejšie zneužívajú na nútenú prácu či inú nútenú kriminalitu. K obchodovaniu s ľuďmi často dochádza pri cestovaní za prácou do zahraničia.

Agentúry Frontex a Europol preto zorganizovali medzinárodnú akciu, do ktorej sa zapojilo 29 krajín Európskej únie.

„Výsledkom spoločného úsilia všetkých zúčastnených krajín bola kontrola 147 668 osôb a identifikácia 593 dospelých a 57 maloletých možných obetí,“ uviedol Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru SR.

Infocentrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi radí, čo robiť, ak sa stanete obeťou vykorisťovateľov.

„V prípade, ak sa niekomu, už niečo stane, v súvislosti s obchodovaním s ľuďmi a podarí sa mu utiecť, tak odporúčame, aby sa zdržiaval na verejných priestranstvách, kde je viac ľudí, prípadne vošiel do kostola, nemocníc a žiadal pomoc,“ radí Martina Pussová.

Ľudia, ktorí sa stanú obeťami vykorisťovania sa môžu obrátiť buď na policajný zbor, alebo na národnú linku pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi na telefónnom čísle 0800 800 818.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet