Na hlavný obsah

Angličania budú povinne pracovať z domu, Dáni zatvárajú základné školy

Opatrenia majú pomôcť v boji s pandémiou.

Angličania budú povinne pracovať z domu, Dáni zatvárajú základné školy
Ľudia kráčajú s ochrannými rúškami okolo anglickej centrálnej banky v Londýne. Foto: TASR/AP

Britská vláda v snahe zamedziť ďalšiemu šíreniu choroby COVID-19 zaviedla v Anglicku náhradný plán. Od pondelka (13. 12.) musia všetci obyvatelia Anglicka povinne pracovať z domova, pre vstup do nočných klubov a ďalších miest s väčším počtom ľudí potom bude potrebný covidový certifikát.

Teda doklad o dokončenom očkovaní alebo o negatívnom teste na COVID-19. Nové opatrenia v stredu (8. 12.) predstavil premiér Boris Johnson. Sprísnenie opatrení chystá kvôli pandémii aj Dánsko.

Už od piatka (10. 12.) sa v Anglicku rozšíri povinnosť nosiť rúška, napríklad na divadlá a kiná. „Môže sa zdať, že sa situácia zlepšuje, a úprimne dúfam, že to tak naozaj je. Napriek tomu vieme, že neúprosná logika exponenciálneho rastu môže viesť k veľkému nárastu hospitalizácií, a teda bohužiaľ aj úmrtí,“ povedal Johnson.

Zároveň vyzval, aby sa ľudia nechali očkovať. Dokončené očkovanie má približne 68,3 % Britov.

Dáni skrátili otvárací čas reštauráciám a barom

Britskí odborníci očakávajú, že sa variant omikron v krajine stane dominantný do dvoch až štyroch týždňov. Počty nových prípadov omikronu pribúdajú v Británii rovnako rýchlo ako v Juhoafrickej republike, kde sa tento variant objavil prvýkrát. Británia aktuálne eviduje 568 prípadov, v skutočnosti ich je ale podľa Johnsona oveľa viac.

Škótsko, Wales a Severné Írsko rozhodujú o protiepidemických pravidlách samostatne a už skôr zaviedli prísnejšie opatrenia, ako tie, ktoré doteraz platili v Anglicku.

Sprísnenie pravidiel v stredu (8. 12.) oznámilo tiež Dánsko. Od stredy 15. decembra sa v krajine zatvoria základné školy, zatiaľ čo reštaurácie a bary budú už tento piatok (10. 12.) nútené skrátiť otvárací čas do polnoci. Vláda vyzvala obyvateľov, aby pracovali z domova a vyhli sa hromadným akciám, ako sú napríklad vianočné večierky.

„Stále sa domnievame, že je možné udržať veľkú časť dánskej spoločnosti otvorenú vďaka veľkej podpore vakcín,“ uviedla premiérka Mette Frederiksenová. Dokončené očkovanie má približne 77 % dánskej populácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet