Na hlavný obsah

Autobusová doprava v rámci Bratislavského kraja bude počas januára bezplatná

Arrive dosiaľ vyčíslili sankcie vo výške 900 000 eur.

Autobusová doprava v rámci Bratislavského kraja bude počas januára bezplatná
Na snímke autobus spoločnosti Arriva. Foto: TASR

Regionálna autobusová doprava v Bratislavskom kraji bude v januári zadarmo. Kraj tak kompenzuje cestujúcim výpadky regionálnych spojov nového dopravcu Arriva. Oznámil to v piatok (17. 12.) predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.

Pripomenul, že Arriva si stále neplní zmluvné podmienky, za čo jej kraj udelil sankcie vo výške 30 000 eur za každý deň, kedy nedokázala zabezpečiť obslužnosť na úrovni aspoň 95 % – v priebehu 31 dní tak dopravca zaplatí 930 000 eur.

Vrátenie financií

„Financie vrátime cestujúcim vo forme bezplatnej dopravy. Bude v mesiaci január pre tých, ktorí si kúpili električenky, ale aj pre tých, ktorí si zakúpili jednorazové lístky,“ uviedol Droba s tým, že ak bude naďalej dochádzať k neplneniu zmluvy, bude kraj naďalej kompenzovať cestujúcich.

Šéfka Bratislavskej integrovanej dopravy Zuzana Horčíková dodala, že „cestujúci budú nastupovať a nebudú podrobení kontrole zo strany vodiča“. Platiť to bude výlučne v spojoch, ktoré obsluhuje Arriva.

Spresnila, že tí, ktorí si zakúpili či majú stále platný predplatný cestovný lístok (PCL) od 15. novembra do 31. januára aspoň s jednom regionálnou zónou, bude po realizácii technických úprav pri kúpe ďalšieho cestovného lístka vygenerovaný bonusový cestovný lístok.

Tí, ktorí mali zakúpený lístok na 30 či 90 dní, budú mať zadarmo navyše jeden mesiac. Ľudia s ročným PCL dostanú bonus dva mesiace.

Plán od Arrivy

Dodala, že obslužnosť spojov v kraji je v súčasnosti na úrovni asi 75 až 79 percent a „stúpa to každý deň“. „Najhoršia situácia je v okresoch Senec a Pezinok. K ideálnemu stavu sa to blíži v okresoch Malacky a Šamorín,“ špecifikovala.

Droba dúfa, že „zazmluvnený dopravca si okamžite začne plniť svoje povinnosti“. Tvrdí, že má v rukách plán od Arrivy, ako počas januára vyrieši problém s nedostatkom vodičov.

„Vzali sme ho na vedomie a budem dozerať na to, či ho splní alebo nie,“ vyhlásil s tým, že ak by došlo k odstúpeniu od zmluvy, minimálne mesiac a pol by v BSK nejazdili regionálne autobusy, čo si na seba ako predseda kraja „nikdy nevezme“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny