Na hlavný obsah

Banská Bystrica chce zachrániť technickú pamiatku Medený Hámor, odkúpila jej časť

Cesta k ich záchrane však bude ešte dlhá.

Záchrana banskobystrickej technickej pamiatky – Medeného Hámra – postupuje. Mesto odkúpilo dve najstaršie budovy. Jedna má takmer 500 rokov. Samospráva vypracuje projekty na opravu. Peniaze chce získať z dotácií a fondov.

250 000 eur zaplatí mesto za dve budovy v dezolátnom stave v areáli historickej a kultúrnej pamiatky Medený Hámor. Do vlastníctva získa objekt niekdajších dielní a taktiež takzvané Hiarty na konečné spracovanie medených produktov, ktorých základy siahajú zhruba do konca 15. storočia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Cesta k ich záchrane však bude ešte dlhá. Na opravu totiž samospráva peniaze nemá.

„Budeme v spolupráci s rôznymi inštitúciami hľadať či už z ďalšieho programovacieho obdobia zdroje na to aby sme tento objekt dokázali možno v prvej fáze zasanovať a v ďalšom období formou architektonickej súťaže dať mu skutočnú víziu, ktorá sa očakáva,“ povedal primátor mesta Ján Nosko (nezávislý).

V budovách zrealizujú pamiatkový a archeologický výskum. Problematickou naďalej zostáva druhá polovica areálu. O niekoľko storočí mladšie výrobné haly sú v rukách súkromných vlastníkov. Mesto v minulosti dostalo ponuku odkúpiť celý areál za milión eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny