Na hlavný obsah

Bavorsko: Zaočkovaní treťou dávkou budú môcť ísť do kina či divadla bez testu

Dvojdávkoví na to potrebujú aj negatívny test.

Bavorsko: Zaočkovaní treťou dávkou budú môcť ísť do kina či divadla bez testu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bavorsko zavádza výhody pre ľudí zaočkovaných proti covidu, ktorí už dostali tretiu, posilňujúcu dávku. Po novom sa nebudú musieť vo voľnočasových zariadeniach preukazovať dodatočným testom, ktorý sa teraz od zaočkovaných dvoma dávkami vyžaduje.

Oznámil to v utorok (14. 12.) bavorský premiér Markus Söder. Ľudí s ukončeným základným očkovaním bez posilňovacej dávky sa zvýhodnenie netýka.

„Posilňujúca dávka po novom nahrádza test. Výhoda platí 15 dní po tretej dávke,“ povedal Söder, ktorý predstavil zmeny v bavorskom karanténnom nariadení. Jediná výnimka, kde preočkovanie stačiť nebude, sú domovy pre seniorov. Bavorsko chce v týchto zariadeniach ponechať prísnejší režim, pretože seniorov považuje za najohrozenejšiu skupinu obyvateľov.

Bavorsko, podobne ako celé Nemecko, sprísnilo v súvislosti s rýchlym šírením koronavírusu protiepidemické opatrenia. Do obchodov, ktoré nepredávajú tovar dennej potreby, a tiež do reštaurácií môžu len zaočkovaní a ľudia, ktorí chorobu prekonali.

Testy od očkovaných a uzdravených sú potom v Bavorsku potrebné pre vstupy do bazénov, divadiel, kín či zoologických záhrad. Test krátky čas potrebovali zaočkovaní aj na bavorských zjazdovkách, čo nakoniec krajinská vláda premiéra Södera zrušila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet