Na hlavný obsah

Belgicko po zásahu súdu opäť otvorí kiná či divadlá

Vláda ich zatvorenie dostatočne neodôvodnila.

Belgicko po zásahu súdu opäť otvorí kiná či divadlá
Na ilustračnej snímke prázdne kino. Foto: RTVS

V Belgicku sa vo štvrtok (30. 12,) znovu otvoria divadlá, kiná či koncertné haly. Príslušné opatrenie v stredu (29. 12.) schválila vláda premiéra Alexandra De Croo. Informovala o tom agentúra DPA.

Štátna rada, ktorá je najvyššou inštanciou v belgickom správnom súdnictve, v utorok (28. 12.) zrušila zatvorenie kultúrnych zariadení z minulého týždňa s argumentom, že kabinet uzáveru dostatočne nezdôvodnil.

Belgická vláda v snahe zabrániť rapídnemu šíreniu nákazlivejšieho koronavvírusovému variantu omikron nariadila 22. decembra uzavrieť divadlá, kiná a ďalšie podobné kultúrne zariadenia. V nedeľu (26. 12.) demonštrovalo v Bruseli niekoľko tisícok ľudí a žiadalo zrušenie tohto opatrenia.

Viaceré kultúrne združenia proti opatreniu podali sťažnosti na správnom súde a ten v utorok v zrýchlenom konaní rozhodol, že divadlá sa môžu opäť otvoriť. Úrady podľa nej nedoložili, prečo považujú kultúrne akcie za obzvlášť nebezpečné miesta pre zdravie a život ľudí tým, že podporujú šírenie koronavírusu, a to do tej miery, že je potrebné nariadiť ich uzavretie.

Zo stredajšieho (29. 12.) vládneho nariadenia vyplýva, že od štvrtka môžu okrem divadiel otvoriť aj ďalšie kultúrne inštitúcie. Povolených je maximálne 200 divákov, povinné je nosenie rúšok a na väčšine miest je potrebné predložiť certifikát o očkovaní alebo negatívny test. Iné prísnejšie opatrenia z 22. decembra, napríklad v športe, zostávajú v platnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet