Na hlavný obsah

Benny Andersson z legendárnej skupiny ABBA oslavuje 75 rokov

Hudbe sa venuje celý život.

Benny Andersson z legendárnej skupiny ABBA oslavuje 75 rokov
Na snímke hudobník Benny Andersson. Foto: TASR

Hudobník, skladateľ, textár a jeden z bývalých členov hudobnej skupiny ABBA Benny Andersson sa narodil v Štokholme 16. decembra 1946.

K hudbe ho viedli už od detstva, jeho otec aj starý otec hrali na akordeón. Začínal v kapele speváčky Christiny Grönvall, ktorá sa neskôr stala jeho priateľkou a matkou prvých dvoch detí. Odtiaľ prešiel do skupiny Elverkets Spelmanslag.

V rokoch 1964 až 1969 bol lídrom švédskej skupiny The Hep Stars, ktorá sa stala jednou z najúspešnejších švédskych skupín 60-tych rokov, kapela mala veľkú fanúšikovskú základňu a označovali ju aj ako „Swedish Beatles“.

Od sedemdesiatych rokov sa na cestách zoznámil s ďalším členom budúcej kapely ABBA Björnom Ulvaeusom, ktorý hral v skupine Hootenany Singers. Začali písať skladby a neskôr založili aj hudobné vydavateľstvo Union Songs.

V roku 1969 sa Benny stretol s Anni-Frid Lyngstadovou a keď v roku 1970 s Björnom nahrali svoj prvý album „Lycka“, požiadali svoje priateľky, aby im naspievali vokály. „Hej Gamle Man“ sa stala úplne prvou skladbou, na ktorej spolupracovali všetci budúci členovia skupiny ABBA.

Ako uvádza oficiálna stránka skupiny, priateľstvo a Anderssonov a Ulvaeusov záujem o spoluprácu pri písaní skladieb prirodzene vyústilo do neskoršej kooperácie štvorice počas ďalších rokov.

Skupina ABBA

Hudobná skupina ABBA vznikla oficiálne v roku 1972 vo švédskom Štokholme. Jej názov vznikol zložením prvých písmen z krstných mien všetkých štyroch protagonistov – Agnethy Fältskogovej, Björna Ulvaeusa, Bennyho Anderssona a Anni-Frid Lyngstadovej.

Do povedomia celého sveta sa skupina dostala v roku 1974, potom ako sa so skladbou „Waterloo“ stala víťazom 19. ročníka súťaže Veľkej ceny Eurovízie v anglickom Brightone.

Na archívnej snímke z roku 1977 sú členovia švédskej skupiny ABBA. ZDROJ: TASR

Až do svojho rozchodu v roku 1982 patrila ABBA k špičke svetovej populárnej hudby.

Veľkým návratom legendy bol muzikál Mamma Mia! s londýnskou premiérou 6. apríla 1999. Dátum premiéry nebol vôbec náhodný, uskutočnila sa totiž presne na 25. výročie víťazstva skupiny v súťaži. Muzikál dostal aj filmovú podobu, slávnostnú premiéru mal 30. júna 2008 v Londýne.

https://www.youtube.com/watch?v=k2IEcpmvG3g

Sólo kariéra

V roku 1987 Andersson vydal svoj prvý sólový album Klinga Mina Klockor, jeho ďalším sólovým projektom bol album November 1989.

V roku 2001 založil Benny Anderssons Orkester, známe aj ako BAO. Zoskupenie vydalo päť hudobných albumov.

Anderssenova práca bola veľakrát aj ocenená. V roku 2007 bol zvolený do Kráľovskej švédskej hudobnej akadémie, Štokholmská univerzita mu v roku 2008 udelila čestný doktorát a v roku 2018 získal cenu Opus Klassik za album Piano.

Návrat na scénu

Legendárna švédska popová skupina vydala 5. novembra 2021 po štyroch desaťročiach nový album s názvom Voyage. Okrem toho pripravuje pre svojich fanúšikov aj digitálny koncert v Londýne, ktorý plánujú na máj 2022.

Členovia skupiny ABBA v roku 2021. ZDROJ: TASR/AP

Voyage je deviatym štúdiovým albumom skupiny a podľa Anderssona zároveň aj posledným.

V prvom týždni od vydania albumu sa predalo na celom svete vyše milión kópií. Uviedla to agentúra EFE s odvolaním sa na vydavateľstvo Universal Music. Voyage bol v prvom týždni od vydania na čele predaja v 18 krajinách sveta. Na streamovacích platformách mal album približne 190 miliónov prehratí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet