Na hlavný obsah

Biden pripustil kandidatúru na post amerického prezidenta aj v roku 2024

Podmienil ju však jeho dobrým zdravotným stavom.

Biden pripustil kandidatúru na post amerického prezidenta aj v roku 2024
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR

Americký prezident Joe Biden pripustil možnosť, že sa bude uchádzať o znovuzvolenie v roku 2024. Podmienkou podľa neho je, že sa bude rovnako ako doteraz tešiť dobrému zdraviu.

V rozhovore so stanicou ABC 79-ročný Biden tiež povedal, že by šance na jeho opätovnú kandidatúru zvýšila eventualita, kedy by sa o Biely dom rozhodol znovu uchádzať bývalý prezident Donald Trump.

„Áno,“ odpovedal Biden jednoznačne na otázku moderátora, či sa plánuje uchádzať o znovuzvolenie. „Ak budem mať také zdravie ako teraz, tak budem znovu kandidovať,“ dodal.

Na otázku, či by kandidoval, aj keby to znamenalo „odvetu“ proti Trumpovi, Biden odpovedal: „Samozrejme. Prečo by som nekandidoval proti Donaldovi Trumpovi, keby bol kandidát? To by zvýšilo možnosť mojej kandidatúry.“

Biden a Trump proti sebe kandidovali v prezidentských voľbách v novembri 2020. Trump sa stále nezmieril so svojou porážkou a opakuje svoje nepodložené tvrdenia, že hlasovanie sfalšovali a voľby mu ukradli.

Biden sa pri tohtoročnej inaugurácii do úradu vo svojich 78 rokoch stal najstaršou osobou, ktorá kedy zložila prezidentskú prísahu. Otázky, či bude usilovať o druhé funkčné obdobie, ho sprevádzajú po celý čas jeho doterajšieho prezidentstva.

Za prirodzenú Bidenovu následníčku v prezidentskom úrade donedávna považovali Bidenovu viceprezidentku Kamalu Harrisovú. Vo Washingtone sa ale šíria správy o jej momentálne zlých vzťahoch s prezidentom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet