Na hlavný obsah

Bidena s Putinom čaká videohovor, termín je známy

Hlavným bodom diskusie bude napätá situácia na Ukrajine.

Bidena s Putinom čaká videohovor, termín je známy
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Amerického prezidenta Joea Bidena a jeho ruský náprotivok Vladimira Putina čaká v utorok (7. 12.) spoločné rokovanie cez zabezpečený videohovor. S odvolaním sa na činiteľa v Bielom dome o tom v sobotu (4. 12.) informovala agentúra Reuters, podľa ktorej má byť hlavným bodom diskusie napätá situácia na Ukrajine. Chystané rokovanie následne potvrdila aj Moskva.

Biden chce podľa Reuters okrem iného zdôrazniť americkú podporu suverenity a teritoriálnej integrity Ukrajiny. Hovoriť má tiež o obavách USA smerom k ruským vojenským aktivitám blízko ukrajinských hraníc.

Kremeľ už v piatok (3. 12.) uviedol, že Putin bude v chystanom telefonáte žiadať záruky, že Severoatlantická aliancia (NATO) sa nebude rozširovať ďalej na východ.

Americká rozviedka je presvedčená o tom, že Rusko môže proti Ukrajine chystať vojenskú ofenzívu, ktorá by sa mohla začať už začiatkom budúceho roka a ktorej by sa zúčastnilo odhadom 175 000 vojakov. Moskva to odmieta a obviňuje Washington, že sa snaží vyhrotiť situáciu okolo Ukrajiny.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov už v piatok s odvolaním sa na informácie ukrajinských spravodajských služieb uviedol, že Rusko zhromaždilo pri hranici s Ukrajinou viac ako 94 000 vojakov a na konci januára môže začať rozsiahlu vojenskú ofenzívu proti Ukrajine. Jeho tvrdenia Moskva taktiež označila za nezmysel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet