Na hlavný obsah

Bieloruského aktivistu Cichanovského odsúdili. Za mrežami pobudne 18 rokov

Trest si odpyká v kolónii s maximálnym stupňom stráženia.

Bieloruský disident, bloger a politický aktivista Siarhej Cichanovski bol odsúdený na 18 rokov väzenia. V utorok (14. 12.) o tom informovala bieloruská štátna agentúra BelTA. Trest si odpyká v trestaneckej kolónii s maximálnym stupňom stráženia.

Cichanovského uznali za vinného z „organizovania masových nepokojov a podnecovania spoločenskej nenávisti“, uviedla BelTa. Siarhej všetky obvinenia od začiatku súdneho procesu popieral.

„Je dokázaná priama súvislosť medzi zločinmi spáchanými blogerom (Cichanovským) a činnosťou extrémistov, ktorí manipulovali verejnú mienku prostredníctvom deštruktívnych kanálov na sociálnych sieťach,“ napísala štátna agentúra.

Manžel líderky bieloruskej opozície Sviatlany Cichanovskej skončil za mrežami v máji 2020, keď sa pripravoval kandidovať proti bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi v augustových prezidentských voľbách. Cichanovská napokon vo voľbách kandidovala namiesto svojho manžela.

V utorok, ešte pred vynesením rozsudku, Cichanovská na sociálnej sieti Telegram uviedla, že verdikt v procese s jej manželom bude „nezákonný“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet