Na hlavný obsah

Blahoslavená Zdenka Schelingová sa narodila pred 105 rokmi

Stala sa prvou blahoslavenou ženou v novodobých dejinách Slovenska.

Na kombosnímke blahoslavená Zdenka Schelingová a pamätná tabuľa v jej rodnej obci Krivá na Orave.
Na kombosnímke blahoslavená Zdenka Schelingová a pamätná tabuľa v jej rodnej obci Krivá na Orave.Foto: TASR/ twitter TV Noe
Foto: TASR/ twitter TV Noe

Blahoslavená sestra Zdenka Schelingová sa narodila 24. decembra 1916. Na Štedrý večer uplynie od jej narodenia 105 rokov.

Zdenka Schelingová pochádzala z obce Krivá na Orave, pri krste dostala meno Cecília. V rokoch 1933 až 1935 absolvovala zdravotnú školu a 6. júla 1931 nastúpila do kláštora Milosrdných sestier Svätého kríža do Podunajských Biskupíc (dnes súčasť Bratislavy) ako kandidátka, v noviciáte prijala rehoľné meno Zdenka.

„Veľká jednoduchosť iných udivuje a strháva ešte viac ako to, čo je komplikované.“

Blahoslavená Zdenka Schelingová

Pracovala v Československej štátnej univerzitnej nemocnici (skrátene nazývaná Štátna nemocnica) v Bratislave a v nemocnici v Humennom.

Začiatkom roka 1952 pomohla k úteku kňazovi Štefanovi Koštialovi a trom bohoslovcom, ktorí boli väznení. Ako sa píše v knihe Zločiny komunizmu „strážnikovi namiešala do pohára s čajom uspávací prostriedok. Motívom jej činu boli slová dozorcu, že kňaza spolu s ostatnými odvezú do Ruska a tam ich popravia.

Ukázalo sa však, že išlo o pascu, ktorú pripravila vtedajšia Štátna bezpečnosť (ŠtB).

Štátna bezpečnosť ju 29. februára 1952 zatkla a po niekoľkomesačnom vyšetrovaní sprevádzanom mučením bola postavená pred súd, ktorý ju 17. júna 1952 odsúdil za vlastizradu na 12 rokov väzenia a 10 rokov straty občianskych práv.

Väznili ju v Rimavskej Sobote a v Česku v Pardubiciach, Brne a Prahe. Väzenie podlomilo jej zdravie a keď už bolo isté, že pre vážne zdravotné problémy jej nezostáva viac ako jeden rok života, v apríli 1955 ju na amnestiu prepustili na slobodu.

Zomrela na následky mučenia

Zomrela 31. júla 1955 v trnavskej nemocnici na následky mučenia. Jej telesné pozostatky boli uložené na cintoríne v Trnave, neskôr ich premiestnili do kostola v Podunajských Biskupiciach.

V súčasnosti sú jej ostatky uložené na 34 miestach po celom Slovensku.

Krajský súd sestru Zdenku 6. apríla 1970 oslobodil spod obžaloby pre trestný čin vlastizrady, neskôr Najvyšší súd Slovenskej socialistickej republiky (SSR) zrušil rozsudok nad Zdenkou Schelingovou v celom rozsahu a umožnil jej úplnú občianskoprávnu rehabilitáciu.

Za blahoslavenú ju vyhlásil pápež Ján Pavol II. 14. septembra 2003 v Bratislave, ako prvú ženu v novodobých dejinách Slovenska.

Pápež Ján Pavol II. na slávnostnej svätej omši v bratislavskej Petržalke blahorečil sestru Zdenku Schelingovú.
Pápež Ján Pavol II. na slávnostnej svätej omši v bratislavskej Petržalke blahorečil sestru Zdenku Schelingovú.Foto: archív TASR
Foto: archív TASR

Poštovou známkou si v roku 2005 pripomenula Slovenská pošta 50. výročie jej úmrtia.

Medzinárodný filmový Festival slobody v roku 2013 v Dome kultúry Zrkadlový háj v Bratislave slávnostne odštartovala premiéra filmu Zdenka.

Slovenský dokument Ivice Kúšikovej rozpráva príbeh o živote a duchovnom profile rehoľnej sestry Zdenky Schelingovej, ktorá sa stala obeťou komunistického režimu.

Trailer k dokumentárnemu životopisnému filmu Zdenka z roku 2013.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko