Na hlavný obsah

Bolsonaro spojil vakcíny proti covidu s AIDS. Súd nariadil vyšetrovanie

Reagoval tak na požiadavku Senátu.

Bolsonaro spojil vakcíny proti covidu s AIDS. Súd nariadil vyšetrovanie
Na snímke brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

Sudca brazílskeho najvyššieho súdu v piatok (3. 12.) nariadil, aby sa začalo vyšetrovanie prezidenta Jaira Bolsonara pre jeho výrok, že vakcíny proti covidu-19 môžu urýchliť rozvoj ochorenia AIDS. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rozhodnutie sudcu Alexandra de Moraesa reaguje na požiadavku vyšetrovacej komisie brazílskeho Senátu, ktorá v októbri odporučila obvinenia prezidenta Bolsonara z deviatich deliktov vrátane zločinu proti ľudskosti kvôli postupu vlády pri riešení pandémie covidu.

Správa viní prezidenta z toho, že odmietal opatrenia zavádzané brazílskymi guvernérmi, proti covidu odporúčal vedecky neoverené medikamenty a obštrukciami meškal dodávky vakcín. Bolsonaro obvinenia odmieta.

Brazílsky prezident, ktorý sa odmietol nechať očkovať, v priamom prenose 24. októbra vyhlásil, že „podľa oficiálnych správ britská vláda naznačila, že u plne zaočkovaných ľudí sa choroba AIDS rozvíja oveľa rýchlejšie, ako sa predpokladalo“.

Facebook a instagram po niekoľkých dňoch odstránili video s tým, že porušuje ich pravidlá.

Podľa Programu OSN na boj proti AIDS (UNAIDS) sú schválené vakcíny proti covidu bezpečné pre väčšinu ľudí vrátane tých, ktorí žijú s vírusom HIV vyvolávajúcim syndróm získaného zlyhania imunity (AIDS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet