Na hlavný obsah

Borrell žiada zapojenie EÚ do rozhovorov USA a Ruska o bezpečnosti

Nesmieme byť nezúčastnenými divákmi, tvrdí.

Borrell žiada zapojenie EÚ do rozhovorov USA a Ruska o bezpečnosti
Na snímke šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Európska únia sa chce podieľať na plánovaných rozhovoroch Spojených štátov s Ruskom o deeskalácii konfliktu na Ukrajine a bezpečnostných zárukách, ktoré požaduje Moskva. Uviedol to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, informovala v stredu (29. 12.) agentúra DPA.

„Nechceme a nesmieme byť nezúčastnenými divákmi, bez ktorých vedomia sa bude rozhodovať,“ povedal Borrell pre stredajšie (29. 12.) vydanie nemeckého denníka Die Welt. „Keď Moskva… chce od januára hovoriť o bezpečnostnej architektúre v Európe a bezpečnostných zárukách, nie je to záležitosť, ktorá sa týka len Ameriky a Ruska,“ zdôraznil.

„EÚ musí byť na týchto rokovaniach prítomná, takéto rokovania majú zmysel len vtedy, keď sa konajú v úzkej koordinácii s EÚ a za jej účasti,“ doplnil vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.

Washington prisľúbil solidaritu

Washington v súvislosti s rozhovormi s Moskvou, avizovanými na 10. januára v Ženeve, prisľúbil Európanom „transparentnosť a solidaritu“, nie však účasť. Rokovania s Ruskom majú prebiehať v bilaterálnom formáte strategického dialógu o bezpečnosti, uviedol v utorok (28. 12.) hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

Borrell vo vyjadrení pre Die Welt označil za neprijateľné snahy Moskvy, ktorá podľa neho chce, aby si „dvaja aktéri rozdelili sféry vplyvu medzi sebou“ bez zapojenia EÚ.

Časť ruských návrhov je neprijateľná

Požiadavky Moskvy na bezpečnostné záruky a ukončenie rozširovania EÚ a NATO smerom na východ šéf diplomacie Únie odmietol ako „čisto ruskú agendu s úplne neakceptovateľnými podmienkami, najmä pokiaľ ide o Ukrajinu“.

„V základných zásadách nemôžeme robiť kompromisy,“ vyhlásil Borrell. Právo niektorej krajiny na vlastné rozhodnutie o spojenectvách nemôže byť predmetom vyjednávania. Aj Price uviedol, že časť ruských návrhov je pre USA a ich európskych „spojencov a partnerov“ neprijateľná.

V ukrajinskom konflikte sa EÚ drží plánu poskytovania poradenstva a školenia ukrajinských dôstojníkov. „Štátom EÚ čoskoro predložím príslušný návrh,“ priblížil Borrell. Okrem toho nedávno rozhodol o podpore ukrajinskej armády ďalšími 31 miliónmi eur, určenými na zvýšenie jej kapacít v oblasti logistiky a v boji proti kybernetickým útokom.

Predstavitelia USA a Ruska budú 10. januára viesť dlho očakávané bilaterálne rokovania zamerané na kontrolu jadrových zbraní a rastúce napätie ohľadom Ukrajiny. Stretnutie sa uskutoční v rámci iniciatívy Strategický bezpečnostný dialóg, ktorú na svojom júnovom summite v Ženeve iniciovali americký prezident Joe Biden a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet