Na hlavný obsah

Bratislava sa pripravuje na snehovú kalamitu

Hlavné mesto čaká najintenzívnejšie sneženie od roku 2013.

Bratislava sa pripravuje na snehovú kalamitu
Ilustračná snímka. Foto: TASR

V noci zo stredy (8. 12.) na štvrtok (9. 12.) má v Bratislave začať snežiť a husté, pravdepodobne až kalamitné sneženie, má pokračovať počas celého štvrtka.

Podľa už vydaného druhého stupňa výstrahy SHMÚ predstavuje predpovedaná intenzita sneženia veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Aj pri nepretržitom 24-hodinovom nasadení všetkých dostupných kapacít zimnej údržby mesta a mestských častí bude situácia v Bratislave počas štvrtka (9. 12.) komplikovaná. 

Očakávajú sa výpadky spojov MHD

Na komunikáciách sa medzi prejazdmi zásahovej techniky bude tvoriť vrstva snehu, čo pravdepodobne spôsobí lokálne komplikácie dopravy a tiež meškanie alebo výpadky spojov MHD.

„Očakávaná intenzita sneženia je pre Bratislavu nezvyčajná. Obyvateľkám a obyvateľom odporúčame, aby počas štvrtka odložili presuny po meste autom, ktoré nebudú nevyhnutné,“ informovala hovorkyňa mesta Bratislava Katarína Rajčanová.

Pre zabezpečenie chodu MHD sú všetky vozidlá vybavené zimnými pneumatikami na hnacej náprave. Napriek tomu môžu lokálne vznikať problémy s prejazdnosťou ciest, s následným meškaním alebo výpadkami spojov.

Mesto vyzýva obyvateľov, aby boli opatrní

S preventívnymi posypmi mesto začne už v stredu (8. 12.) vo večerných hodinách, aby cesty čo najlepšie pripravili ešte pred začiatkom sneženia.

„Pri predpovedanej intenzite sneženia a mrznúcich teplotách nebude ale posypový materiál postupne stíhať topiť sneh a treba očakávať súvislú vrstvu snehu najmä na chodníkoch, ale aj na cestách, kde bude následne prebiehať pluhovanie,“ informovala Rajčanová.

Počas predpovedanej intenzity sneženia nebude možné udržiavať všetky chodníky nepretržite odhrnuté, tvrdí mesto. Frekventované chodníky sa budú odhŕňať opakovane aj počas sneženia.

„Prioritou bude ošetrenie väčšiny chodníkov v správe mesta do 24 hodín od ukončenia sneženia. V závislosti od konečnej nádielky snehu môže tento proces trvať o niečo dlhšie,“ uviedla Rajčanová

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny