Na hlavný obsah

Situácia v nemocniciach je kritická aj v Bratislavskom kraji

Župa posilňuje kapacity očkovacieho centra na Tehelnom poli.

Situácia v nemocniciach je kritická aj v Bratislavskom kraji
Na ilustračnej snímke personál nemocnice a pacient s koronavírusom. Foto: RTVS

„Zásadne nám už počty hospitalizácií stúpať nebudú, ale nie preto, že by tí hospitalizovania hodní pacienti neboli, ale preto, lebo v nemocniciach pre nich už nie je buď miesto, alebo personál,“ povedal hlavný lekár BSK Tomáš Szalay. Nemocnice podľa neho naplnili svoju kapacitu a v budúcnosti sa môže stať, že pacienti s koronavírusom, ktorí by potrebovali hospitalizovať, sa do nemocnice ani nedostanú.

Szalay sa pred tromi dňami zúčastnil na krízovom štábe Univerzitnej nemocnice v Bratislave (UNB), v tom čase bolo v nemocniciach v celom kraji 370 pacientov s covidom, z ktorých 340 ležalo v UNB. „Vyzeralo to v ten deň ráno, že nebude žiadna pľúcna ventilácia voľná, ale potom nejaký pacient zomrel, tak bola voľná jediná pľúcna ventilácia,“ povedal.

Priblížil, že ak v súčasnosti vidíme rekordné prírastky novoinfikovaných, do desiatich dní sa tento stav prejaví v počtoch volaní na záchrannú zdravotnú službu a do ďalšieho týždňa aj v počte úmrtí. Pripustil, že niektorí ľudia môžu zomrieť aj v domácnostiach, keďže sa pre plnú kapacitu do nemocnice ani nedostanú.

„Sedem percent ľudí, ktorí sú pozitívne testovaní, končia v nemocnici. To je obrovské číslo, dvojnásobne väčšie ako v poslednej vlne,“ konštatoval a dodal, že každý štvrtý hospitalizovaný človek s koronavírusom zomrie.

Ľudia si budú môcť vybrať dátum aj čas očkovania

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozširuje kapacity veľkokapacitného očkovacieho centra na Národnom futbalovom štadióne (NFŠ) presťahovaním dvoch očkovacích kójí z nákupného centra Aupark na Tehelné pole. Informoval o tom predseda kraja Juraj Droba (SaS).

„Keďže je lockdown, ľudia nechodia do nákupných centier, tak očkovacie centrum v Auparku vyfázujeme a tie dve kóje presunieme na štadión,“ uviedol Droba. Kraj takisto rozširuje počet dní, cez ktoré sa bude možné na NFŠ zaočkovať, a to či už prvou, druhou alebo treťou dávkou. Okrem vybavenia sa z nákupného centra do Vianoc presunie aj personál.

Očkovacie centrum v nákupnom centre kraj zavrie k 16. decembru. Podľa Drobu sa župe očkovanie v ňom osvedčilo, dôvodom jeho konca je len aktuálne platný lockdown.

Bratislavská župa prichádza aj s celoslovenskou novinkou, vytvorila vlastný prihlasovací systém, v ktorom si ľudia budú môcť vybrať dátum i čas očkovania. „Vytvorili sme náš vlastný župný softvér, ktorý je veľmi jednoduchý a každý sa môže prihlásiť na termín, ktorý mu bude vyhovovať,“ priblížil. Systém spustili v piatok (3. 12.).

Kraj takisto posilnil kapacity mobilných očkovacích jednotiek aj výjazdového očkovania určenému imobilným záujemcom. Mobilnými jednotkami či výjazdovou vakcináciou doteraz v regióne zaočkovali 4 500 ľudí v 60 obciach a domovoch sociálnych služieb a viac ako 500 ležiacich či imobilných pacientov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny