Na hlavný obsah

Británia zavádza pre šírenie variantu omikron nové opatrenia

Dotknú sa aj zaočkovaných.

Británia zavádza pre šírenie variantu omikron nové opatrenia
Muž s ochranným rúškom kráča cez Westminsterský most v Londýne. Foto: TASR

Británia v nedeľu (12. 12.) oznámila dodatočné opatrenia s cieľom zastaviť šírenie koronavírusového variantu omikron. Od utorka (14. 12.) sa zavádza pre plne zaočkované osoby, ktoré prišli do kontaktu s infikovaným človekom, povinnosť každodenného antigénového testovania po dobu siedmich dní. Informovala o tom agentúra AFP.

Neočkovaní obyvatelia budú musieť po stretnutí s pozitívne testovanou osobu zostať desať dní v karanténe. Izolácia bude platiť tiež pre všetkých, ktorí budú mať buď pozitívny výsledok testu alebo sa u nich objavia príznaky ochorenia, priblížilo britské ministerstvo zdravotníctva.

„Toto primerané a praktickejšie opatrenie prijímame, aby sme znížili dosah (pandémie) na každodenný život ľudí a zároveň pomohli obmedziť šírenie omikronu,“ zdôvodnil minister zdravotníctva Sajid Javid.

Ľudí na skutočnosť, že sa dostali do styku s osobou nakazenou covidom, upozorní systém „Test and Trace“ Národnej zdravotnej služby (NHS) alebo jej covidová aplikácia.

Očkovanie treťou dávkou

Od budúceho týždňa navyše pribudne možnosť dať sa zaočkovať treťou dávkou proti covidu i pre ľudí starších ako 30 rokov. AFP pripomína, že britská vláda si stanovila za cieľ podať posilňovaciu dávku vakcíny do konca januára všetkým dospelým v krajine.

„Variant omikron sa v Spojenom kráľovstve rýchlo presadzuje a očakáva sa, že do polovice decembra sa stane dominantným,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva. V Londýne tvorí variant omikron približne tretinu zo všetkých infikovaných.

Minister školstva Nadhim Zahawi v nedeľu (12. 12.) uviedol, že do nemocnice už previezli prvých pacientov nakazených variantom omikron – stalo sa tak dva týždne po tom, čo tento variant v Británii potvrdili.

Vysoký počet prípadov aj úmrtí

Už počas týždňa ohlásil viaceré zmeny pravidiel v rámci boja proti variantu omikron i britský premiér Boris Johnson. Od pondelka 13. decembra vláda opätovne v Anglicku nariaďuje prácu z domu ľuďom, ktorí na to majú podmienky. Na vstup do nočných klubov a na podujatia s hromadnou účasťou bude potrebný certifikát potvrdzujúci očkovanie alebo negatívny test.

Británia je jednou z najviac zasiahnutých krajín, evidujú tam vyše 146 000 úmrtí na koronavírus a na nesmierne vysokej úrovni, približne 50 000, sa naďalej držia i denné prírastky nakazených.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet