Na hlavný obsah

Britské úrady schválili Paxlovid od Pfizeru na liečbu covidu

Nedávno krajina schválila liek od spoločnosti MSD.

Britské úrady schválili Paxlovid od Pfizeru na liečbu covidu
Na archívnej snímke antivirotikum s názvom Paxlovid od spoločnosti Pfizer. Foto: TASR

Britský Regulačný úrad pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA) v piatok (31. 12.) autorizoval antivirotikum Paxlovid vo forme tabletky od spoločnosti Pfizer na liečbu covidu. Informovala o tom agentúra Bloomberg. Stalo sa tak niekoľko týždňov po tom, ako „zelenú“ dostal podobný liek od spoločnosti MSD.

Paxlovid bol v Británii povolený na použitie u ľudí starších ako 18 rokov s miernym až stredne závažným priebehom ochorenia COVID-19 a „najmenej s jedným rizikovým faktorom rozvoja závažného ochorenia“, uviedli experti MHRA.

Krajina si objednala 2,75 milióna balení

Bloomberg pripomína, že vláda britského premiéra Borisa Johnsona schvaľuje vakcíny a liečivá v rekordne rýchlom čase s cieľom „vyzbrojiť krajinu“ na boj proti pandémii vo svetle rýchlo sa šíriaceho variantu omikron.

Británia si už objednala 2,75 milióna balení lieku od Pfizeru. Takisto si objednala 1,75 milióna balení perorálneho antivirotika s účinnou látkou molnupiravir od spoločnosti MSD.

Liek Paxlovid je určený pre osoby krátko po preukázaní infekcie koronavírusom a jeho cieľom je zabrániť zhoršeniu príznakov a vyhnúť sa tak hospitalizácii či úmrtiu. 

Paxlovid podľa klinických štúdií znižuje riziko hospitalizácie alebo smrti až o 89 percent u nehospitalizovaných dospelých osôb z rizikových skupín s covidom, ktorým bol liek podaný do troch dní od objavenia sa príznakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet