Na hlavný obsah

Britskí poslanci si privyrábajú vyplňovaním prieskumov verejnej mienky

Odborníčka hovorí, že to nesmie vplývať na rozhodovanie v parlamente.

Britskí poslanci si privyrábajú vyplňovaním prieskumov verejnej mienky
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Názor bežného občana si cenia na zhruba 20 eur, za názor poslanca dajú aj desaťkrát viac. Britské firmy, zaoberajúce sa prieskumom verejnej mienky majú pri respondentoch nerovný meter.

Poslanci tamojšieho parlamentu si tak vypĺňaním dotazníkov môžu k takmer stotisícovému ročnému platu prihodiť niečo navyše. Podľa zistení médií, sa to deje pomerne často. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian.

Poslanci britského parlamentu zarobia ročne v priemere 90 000 eur. Zo zákona môžu pracovať aj inde, no vedľajšie príjmy musia zdokladovať. Médiá v Spojenom kráľovstve odhalili, že mnohí poslanci si privyrábajú aj vyplňovaním dotazníkov prieskumov verejnej mienky.

Týmto spôsobom si poslanci dokážu zarobiť počas niekoľkých hodín práce takmer 6 000 eur. Stanovisko zatiaľ nikto z nich neposkytol.

Názory občanov sa líšia

Josh hovorí, že nemá problém s tým, že si poslanci privyrábajú vyplňovaním formulárov, nesmie to však ovplyvniť ich hlavnú náplň práce. Na druhej strane David je kategoricky proti tomu, aby mali poslanci akúkoľvek vedľajšiu prácu. Už teraz majú rôzne privilégia, na ktoré bežní občania nemajú nárok.

Riaditeľka mimovládnej organizácie Best for Britain Naomi Smithová v písomnom stanovisku uviedla, že vedľajšia práca poslancov nesmie vplývať na rozhodovací proces vo Westminstri.

Ale starší poslanci, ktorí počítajú s mandátom aj v ďalšom volebnom období, môžu uprednostniť finančný zisk pred prácou pre voličov.

Parlament by mal diskutovať o regulácii vedľajšej činnosti poslancov na budúci rok. Jedným z hlavných zámerov nového zákona bude obmedziť prácu napríklad pre lobistické spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet