Na hlavný obsah

Budaj: Reformou sme národné parky posunuli do 21. storočia

Národné parky sa stanú správcom svojich území.

Budaj: Reformou sme národné parky posunuli do 21. storočia
Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽANO). Foto: TASR

Slovenské národné parky sme ich reformou posunuli do 21. storočia, vyhlásil v stredu (15. 12.) minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). „Bolo to dlhé úsilie, bojovali sme aj s kritikmi a s dezinformáciami,“ dodal. „Život je v 21. storočí iný, než bol v minulosti a vyžaduje si zmenu. Národné parky sa konečne stanú správcom svojich území,“ tvrdí.

Prijatím reformy sa podľa neho úsilie envirorezortu nekončí. „Implementácia reformy nebude hračka, je tam veľa komplikácií, ideme meniť veľmi zlú situáciu,“ uviedol.

Ako zdôraznil, cieľom reformy je aj obmedzenie vyvážania dreva. „Nemôžeme všetko vyviesť do zahraničia, malo by byť menej kamiónov s guľatinou, ktoré idú na západ a viac výrobkov finálnej kvality,“ tvrdí Budaj s tým, že drevo by malo slúžiť na domácu potrebu.

Heger: Je to významný míľnik

O veľkej zmene hovorí aj premiér Eduard Heger (OĽANO). „Parlament posunul slovenské národné parky do 21. storočia. Je to veľmi významný míľnik,“ zhodnotil prijatie reformy.

Reforma prináša nový, trvalo udržateľný prístup k ochrane prírody, tvrdí šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. „Naše hory sú to, čo potrebujeme na ochranu pitnej vody a na ochranu našej klímy a klímy celej Európskej únie,“ uviedla. Podľa nej reforma prináša priestor pre rozvoj regiónov, infraštruktúry aj nové pracovné miesta.

Slovensko čelí kritike Európskej únie

Budaj tvrdí, že ak by Slovensko reformu národných parkov neprijalo, tak by to štátnu kasu mohlo stáť milióny eur. Zdôraznil, že jej neodsúhlasenie mohlo mať negatívny vplyv na aktuálny spor Slovenska s Európskou komisiou (EK).

Európska komisia vyčíta Slovensku, že neochránilo vzácneho hlucháňa hôrneho, pretože dalo prednosť lesníkom s pílami.

V dôsledku toho, že lesníci mohli ťažiť aj v lesoch, kde žil hlucháň, jeho počty výrazne klesli a v súčasnosti je otázne, či vôbec na slovenskom území prežije.

Spor sa dostal už pred Súdny dvor Európskej únie (EÚ). Na začiatku dostávajú krajiny od EK len upozornenie, pred súdny dvor sa spor dostane až potom, ako krajina na upozornenie dostatočne nezareaguje. Rozhodnutie by malo padnúť v najbližších mesiacoch.

Budaj upozornil, že ide o zodpovednosť predchádzajúcich vlád, ale aj „politikov, ktorí nám neumožnili začať s touto reformou ihneď po voľbách.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko