Na hlavný obsah

Budúca holandská vláda chce stavať nové jadrové reaktory

Chce tak krajinu posunúť bližšie ku klimatickej neutralite.

Budúca holandská vláda chce stavať nové jadrové reaktory
Na snímke jadrová elektráreň Borssele v Holandsku. Foto: power-technology.com

Holandsko sa chystá postaviť dva nové bloky jadrovej elektrárne. Vo svojom programovom vyhlásení to v stredu (15. 12.) oznámili strany pravdepodobnej budúcej vládnej koalície.

Podľa agentúry Reuters by krok odôvodnený snahou o dosiahnutie klimatickej neutrality predstavoval radikálnu zmenu holandskej energetickej politiky.

Krajina v najbližších desiatich rokoch vynaloží na energetickú transformáciu ďalších 35 miliárd eur, ktoré sa majú podľa budúcej štvorčlennej koalície využiť okrem iného na investície do vodíka, výroby tepla či prenosovej sústavy.

„Podnikáme konkrétne kroky na 60-percentné zníženie emisií oxidu uhličitého do roku 2030,“ uviedla Sigrid Kaagová, predsedníčka druhej najsilnejšej koaličnej strany D66.

„Smerujeme ku klimatickej neutralite v roku 2050. Dosiahneme to zelenými daňami, obrovskými investíciami do obnoviteľných zdrojov energie, a tým, že opustíme tabu nielen v oblasti daní za jazdu autom, ale aj v oblasti jadrovej energie,“ dodala.

Posledné menované opatrenie bude podľa koaličnej dohody zahŕňať prípravné kroky pre výstavbu dvoch nových jadrových reaktorov a udržanie jedinej existujúcej jadrovej elektrárne v krajine v prevádzke dlhšie, ako sa plánovalo.

Dlho sa rodiaca dohoda

Štvorica strán, ktorá spolu vládne od roku 2017, v pondelok (13. 12.) oznámila dohodu o pokračovaní vládnej spolupráce. Stalo sa tak po rekordných deviatich mesiacoch vyjednávania od marcových volieb.

Parlament vo štvrtok (16. 12.) pravdepodobne poverí zostavením kabinetu doterajšieho premiéra Marka Rutteho.

Kresťanskí demokrati (CDA) a Rutteho Ľudová strana za slobodu a demokraciu (VVD) podporovali rozvoj jadrovej energetiky už skôr. Neboli ho však schopní presadiť pre odpor väčšiny zvyšných parlamentných strán.

Programové vyhlásenie zahŕňa aj plány na výstavbu až 100 000 domov ročne, zvýšenie dávok na starostlivosť o deti, nárast výdavkov na vzdelávanie či zvýšenie minimálnej mzdy.

Podľa predbežných prepočtov by plánované opatrenia mali do roku 2025 zvýšiť štátny dlh na približne 60 % hrubého domáceho produktu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet