Na hlavný obsah

Bývalý prezident Argentíny čelí obžalobe zo špehovania rodín zomretých námorníkov

Ten trvá na svojej nevine.

Bývalý prezident Argentíny čelí obžalobe zo špehovania rodín zomretých námorníkov
Na snímke bývalý argentínsky prezident Mauricio Macri. Foto: TASR/AP

Argentínsky súd obžaloval v stredu (1. 12.) bývalého prezidenta Mauricia Macriho v súvislosti s podozreniami, že nariadil špehovanie rodín 44 námorníkov, ktorí zahynuli, keď ich ponorka havarovala. Informovala o tom agentúra AFP.

Sudca Martin Bava vzniesol žalobu „pre zločin vykonávania zakázaných spravodajských činov,“ vyplýva zo 174-stranového súdneho dokumentu.

Exprezident v predsúdnom konaní predložil písomné vyhlásenie, v ktorom trval na svojej nevine. „Nikoho som nešpehoval, nikdy som nikomu z mojej vlády neprikázal nikoho špehovať,“ uviedol Macri.

Pozostalí 44 obetí povedali vyšetrovateľom, že ich sledovali, odpočúvali, natáčali a zastrašovali aby stiahli akékoľvek žiadosti či požiadavky súvisiace s touto tragédiou.

Macrimu hrozí v prípade dokázania, že tieto úkony nariadil, trest odňatia slobody od troch do desiatich rokov. Sudca umožnil Macrimu prepustenie na kauciu.

Dieselelektrická ponorka nemeckej výroby triedy TR-1700 bola v službách argentínskeho námorníctva od roku 1985. Od roku 2007 sa podrobovala generálnej revízii, ktorá bola z dôvodu rozpočtových škrtov ukončená až v roku 2014.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet