Na hlavný obsah

Čaká Slovensko reforma nemocníc? Kompetentní o nej stále rokujú

Schváliť ju musia do konca roka.

Na reforme zdravotníctva nie je v parlamente dohoda ani niekoľko dní pred jej schvaľovaním. Pripravené pozmeňujúce návrhy sa ešte na zdravotníckom výbore prerábali.

Potrebné je tak ďalšie kolo rokovaní na politickej úrovni. Koalícia sa už dostáva do časového tlaku. Aby sme mohli čerpať európske peniaze, reforma musí byť schválená do konca roka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zákon prešiel v prvom čítaní len o chlp, a to vďaka nezaradeným poslancom. Koaličné hnutie Sme rodina reformu nepodporilo. Žiadalo vypočuť hlas regiónov. Teraz je zákon v druhom čítaní a o úpravách rokoval zdravotnícky výbor.

„Dovolila som si pozvať na dnešné rokovanie tých, ktorých sa to týka,“ povedala Jana Bittó Cigániková (SaS), predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo.

Prišli všetci kľúčoví hráči v zdravotníctve – zástupcovia nemocníc, lekárov, poisťovní, samospráv i pacientov. Viacerí požiadavky smerovali k tomu, aby sa popri tvorbe novej siete nemocníc posilnili aj ambulancie.

„Musíme strážiť to, aby pri týchto krokoch nedošlo k tomu, že sa zníži dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Som sklamaný z toho, ako ministerský tím pretavil našu verbálnu dohodu do pozmeňujúceho návrhu,“ uviedol Ondrej Lunter (nezávislý), podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko