Na hlavný obsah

Čakárne sú zatvorené a pacienti stoja vonku. Kritizuje to aj šéfka ochrany práv pacientov

Keď ľudia klopú, stane sa, že im neotvoria.

Nápor ľudí počas pandémie riešia niektorí všeobecní lekári po svojom. Čakárne sú zatvorené a pacienti stoja vonku. Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Mária Lévyová to kritizuje. Podľa nej je však chyba často aj na strane pacientov.

Sťažovateľka, ktorá si želá ostať v anonymite, kritizuje prístup niektorých lekárov. Na dverách majú oznam o tom, že ich čakáreň je zatvorená. Zdôrazňujú, že pacienti majú klopať raz a počkať na príchod sestričky.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Zaklopeš aj desaťkrát a nikto dvere neotvára. Pacienti po 10 minútach čakania odchádzali, lebo doktorky boli skryté. Zamknuté čakárne a pacienti stoja a moknú vonku,“ opísala.

Podľa Lévyovej to nie je správne riešenie. Tvrdí, že čakanie vonku v zlom počasí môže spôsobiť chorým pacientom ďalšie komplikácie.

„Ak je ten pacient tam, tak ich netreba posielať von, pretože v prvom rade by mal lekár aj v súlade s platným usmernením vyšetriť tých pacientov, ktorí sú akútni, ktorí sú nerizikoví a následne, by mal vyšetrovať, keď je potrebné fyzicky, aj covidových pacientov,“ uviedla Lévyová z AOPP.

Jedna z lekárov, ktorí majú na dverách oznam o tom, že ich čakáreň je zatvorená, to odmieta. Ďalší aj po tom, ako štáb RTVS klopal, neotvorili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko