Na hlavný obsah

Ceny plynu po dosiahnutí historického maxima klesli

Do Európy ho privážajú aj tankery.

Ceny plynu na burzách v Európe poklesli o viac ako tretinu. Pred týždňom pritom dosiahli historické maximá. Obchodníci reagujú na správy o tankeroch so skvapalneným plynom, ktoré plávajú do európskych prístavov.

K zmierneniu cien prispieva aj očakávané oteplenie. A to nielen v počasí, ale aj vo vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Ruskom.

Cena zemného plynu na pražskej burze v uplynulých dňoch výrazne klesala. Do Európy sa plavia tankery naplnené skvapalneným plynom. Stále ho tu vedia predať drahšie ako na iných svetových trhoch.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Má to pre nich dokonca taký význam, že niektorí aj otočili niektoré tankery, ktoré pôvodne smerovali do Ázie, aby prišli do Európy,“ priblížil energetický analytik a konateľ spoločnosti JPX Ján Pišta.

Podľa analytika prinášajú tankery dočasnú úľavu. K zmierneniu cenových tlakov však prispievajú ďalšie faktory.

„Uvoľňuje sa napätie medzi Ruskom a Amerikou. Vo štvrtok (30. 12.) by sa mali rozprávať telefonicky Biden s Putinom a na 10. januára je dohodnutá schôdzka. Ďalšia vec je oteplenie, ktoré sa očakáva. Malo by v Európe pretrvávať počas budúceho týždňa. Aj dlhodobejšie predpovede na niekoľko týždňov dopredu sa posúvajú k vyšším teplotám,“ dodal analytik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet