Na hlavný obsah

Francúzsko čoskoro prevezme predsedníctvo v Európskej únii

Prioritou je posilňovať spoločnú obranu a uvoľniť rozpočtové a dlhové pravidlá.

Francúzsko čoskoro prevezme predsedníctvo v Európskej únii
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Francúzsko v sobotu (1. 12.) prevezme predsedníctvo v Európskej únii (EÚ), ktoré v polovici roka odovzdá rovnako ako pred 13 rokmi Česku. Hoci obe krajiny svoje priority dopredu koordinovali a ich vlády majú len obmedzenú možnosť z líderskej pozície ovplyvniť budúcnosť bloku, nemusí byť pre Česko jednoduché nadviazať na Paríž.

Podľa expertov to nebude pre rozdielne programové priority, ale skôr pre významné postavenie Francúzska v dvadsaťsedmičke a dôraz, ktorý na predsedníctvo kladie.

Francúzsko chce na čele Únie posilňovať spoločnú obranu a uvoľniť rozpočtové a dlhové pravidlá EÚ. Krajine sa však nepáčia medzinárodné dohody o voľnom obchode a je skeptická k plánom na rozširovanie bloku. Vo všetkých týchto témach sú názory vlád v Paríži a Prahe odlišné. Napriek tomu sa neočakáva, že by každá z krajín viedla Úniu iným smerom.

Spoločný program predsedníckych krajín

Francúzsko spolu s Českom aj ďalším rotujúcim štátom Švédskom celý tento rok rokovalo o spoločnom programe predsedníckeho tria, ktorý nedovolí žiadnej krajine výrazne vybočiť z línie prijateľnej pre všetkých.

„Spoločný plán je jasný, už bol zverejnený, a na jeho základe bude prebiehať úzka, de facto každodenná spolupráca nielen kolegov z bruselských zastupiteľstiev, ale aj priamo národných tímov na jednotlivých rezortoch,“ opísala budúcu koordináciu predsedníctva česká veľvyslankyňa pri EÚ Edita Hrdá.

Každá z krajín má podľa nej nad rámec programu tria možnosť akcentovať vlastné priority, čo v českom prípade môže byť napríklad spomínané rozšírenie Únie o balkánske krajiny. Inak je však predsednícka agenda okrem spoločného programu výrazne predurčená aj tým, o akých legislatívnych návrhoch Európskej komisie členské štáty práve rokujú.

Klimatická zmena

Francúzsko chce doviesť k úspešnému koncu rokovania o zásadných digitálnych či klimatických normách, z ktorých niektoré môže „zdediť“ aj české predsedníctvo.

„Je samozrejmé, že ak niečo prvá krajina nedokončí, padne to na ďalšiu. To môžu krajiny aj kreatívne využívať a Česko môže chcieť dokončiť rokovanie napríklad o niektorých klimatických zákonoch predtým, ako predsedníctvo po nás prevezme ´zelenšie´ Švédsko,“ povedala hlavná analytička projektu České záujmy v EÚ Iva Fialová.

Predsedníctvo je pre Francúzsko dôležité

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa mieni podľa viacerých expertov prezentovať ako líderská postava EÚ a urobiť predsedníctvo súčasťou kampane pred aprílovými prezidentskými voľbami v krajine.

Bez ohľadu na to, že nová česká vláda hovorí o zvyšovaní výdavkov na predsedníctvo proti bezprecedentne nízkemu rozpočtu plánovanému predchádzajúcim kabinetom, má byť francúzska suma výrazne vyššia. To Parížu dovolí najať viac ľudí a zorganizovať väčšie množstvo sprievodných podujatí.

„Dá sa predpokladať väčšia viditeľnosť francúzskeho predsedníctva, pretože pre prezidenta Macrona je Európa dôležitou témou a v prezidentskej kampani ho nepochybne bude chcieť využiť,“ súdi Zuzana Stuchlíková z inštitútu Europeum.

Na českých diplomatov z francúzskej strany čaká jedna špeciálna výzva. Francúzsko zamýšľa všetky rokovacie dokumenty prezentovať vo svojej reči a zatieniť angličtinu, ktorá doteraz funguje ako najpoužívanejší jazyk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet