Na hlavný obsah

Česko sa pripravuje na predsedníctvo v EÚ, vláda chce revidovať rozpočet aj prípravy

Podľa Fialu predchádzajúci kabinet podcenil situáciu.

Česko sa pripravuje na predsedníctvo v EÚ, vláda chce revidovať rozpočet aj prípravy
Na snímke český premiér Petr Fiala. Foto: TASR

Pol roka zostáva do začiatku českého predsedníctva v Rade Európskej únie a nová vláda plánuje revíziu príprav aj vyčleneného rozpočtu.

Premiér Petr Fiala aj minister zahraničia Jan Lipavský dali niekoľkokrát najavo, že si nie sú doterajšou pripravenosťou Česka istí, predchádzajúci kabinet podľa nich situáciu podcenil. S tým nesúhlasí Andrej Babiš a ďalší bývalí ministri vlády ÁNO a ČSSD. Jeho kabinet mal podľa Babiša veľký záujem na tom, aby Česko v predsedníctve obstálo.

Vláda ÁNO a ČSSD v auguste navýšila rozpočet predsedníctva o 200 miliónov na 1,4 miliardy korún (56 miliónov eur). Opoziční politici, ekonómovia a ďalšie osobnosti v lete kritizovali vtedajší rozpočet predsedníctva, ale aj malú pozornosť, ktorú mu podľa nich vláda venovala.

Polovica rozpočtu pôjde na akcie

Nová vláda aj kvôli predsedníctvu zriadila post ministra pre európske záležitosti, ktorý zastáva predseda senátneho európskeho výboru a bývalý rektor Masarykovej univerzity Mikuláš Bek.

Ten nedávno uviedol, že rozpočet kalkuloval s nákladmi zodpovedajúcimi vtedajšej dobe, problém vidí v pomerne vysokom tempe inflácie. Nepochybne sa podľa neho prejaví aj nárast platov.

Materiál o aktuálnom stave príprav predsedníctva hovorí o tom, že takmer polovica schváleného rozpočtu pôjde na akcie a zaistenie ich bezpečnosti. Na personálne zabezpečenie sa použije zhruba tretina výdavkov. Viac ako desatina čiastky je určená na jednotnú prezentáciu, komunikáciu a kultúrne podujatia, sedem percent predstavuje rozpočtovú rezervu.

Priority predsedníctva

Za priority predsedníctva Bek považuje vyrovnanie sa s následkami koronavírusovej krízy, politiku súvisiacu so zmenami klímy a riešenie migrácie a bezpečnosti.

Fiala uviedol, že ide o obrovskú príležitosť poukázať na české priority napríklad v energetickej politike. Ak by predsedníctvo nebolo rozpočtovo dobre zabezpečené, je vláda podľa neho pripravená financie pridať. V rokoch 2007 až 2009 bolo na prípravu a doteraz posledné české predsedníctvo vyčlenených 3,75 miliardy korún (150 miliónov eur).

Od jesenného schválenia vládou ÁNO a ČSSD existujú tri potenciálne prioritné okruhy predsedníctva – vnútorný trh, bezpečnosť a zdravie a udržateľnosť. Tie podľa vtedajšieho kabinetu sústreďujú 24 oblastí s vysokou prioritou na prerokovanie, ktoré sa prelínajú do viac ako 90 legislatívnych návrhov.

Rozšírenie EÚ a vzťahy s Britániou

Zatiaľ posledná verzia sektorových agend predsedníctva pochádza z novembra. Česko chce posunúť rokovania o rozšírení EÚ, podporovať diskusiu o dodržiavaní zásad právneho štátu, Rada pre všeobecné záležitosti sa chce venovať aj vzťahom EÚ a Spojeného kráľovstva či politike súdržnosti.

Predsedníctvo tiež bude mať na starosti koordináciu pozícií v diskusii o kybernetickej odolnosti a bezpečnosti. Čo sa týka zahraničnej politiky, bývalý minister Jakub Kulhánek hovoril o troch prioritách: posun v rozšírení bloku o krajiny západného Balkánu, posilňovanie transatlantickej spolupráce a zameranie sa na indopacifický región.

Vo vnútorných veciach sa predsedníctvo má venovať zlepšovaniu vnútornej bezpečnosti a policajnej spolupráce, boju proti terorizmu alebo proti radikalizácii a násilnému extrémizmu. Počas predsedníctva možno tiež očakávať prerokúvanie legislatívneho návrhu pre efektívny boj proti sexuálnemu zneužívaniu detí, uviedol úrad vlády. Krajiny EÚ čaká aj diskusia o budúcej podobe azylovej a migračnej politiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet