Na hlavný obsah

Česko sprísni opatrenia, obmedzia sa oslavy aj večierky

Obmedzenia majú platiť od 29. decembra.

Česko sprísni opatrenia, obmedzia sa oslavy aj večierky
Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú po zasneženom Karlovom moste v Prahe. Foto: TASR

Vláda českého premiéra Petra Fialu (ODS) sa prvýkrát od svojho vymenovania zišla na riadnom rokovaní. Hlavným bodom programu bola epidémia koronavírusu. Ministri predstavili nové opatrenia, ktoré majú zamedziť šíreniu nákazy.

Vláda obmedzila konanie akcií od 29. decembra. Na večierkoch a oslavách sa môže zúčastniť maximálne 50 ľudí. Na kultúrne a iné akcie môže prísť maximálne 1 000 sediacich návštevníkov. Podujatia, pri ktorých účastníci nesedia, budú obmedzené na 100 osôb. Informoval o tom portál Novinky.cz.

Nové opatrenia sa dotknú aj reštauračných zariadení a pohostinstiev. Pri stole môžu sedieť maximálne štyri osoby. Otváracie hodiny prevádzok však nebudú obmedzené.

Naopak obmedzené budú aj otváracie hodiny obchodov na Štedrý deň, a to do 12.00 h. Uzavrú ich úplne na Prvý sviatok vianočný 25. decembra.

Obmedzenia majú platiť od stredy 29. decembra do nedele 2. januára.

Očkovanie treťou dávkou

Zmeny nastanú aj v očkovaní treťou dávkou. Od pondelka (27. 12.) si môžu pre posilňujúcu dávku očkovania proti ochoreniu COVID-19 prísť ľudia starší ako 30 rokov po piatich mesiacoch. Doteraz táto veková skupina mohla absolvovať preočkovanie po pol roku od dokončenej vakcinácie.

„Týka sa to aj ľudí, ktorí nie sú objednávaní,“ doplnil minister zdravotníctva Vlastimil Válek. Teraz takú možnosť majú len ľudia nad 45 rokov.

Koronavírusová epidémia sa v Česku naďalej spomaľuje. V medzitýždennom porovnaní klesol počet nakazených i hospitalizovaných. Za utorok (21. 12.) pribudlo 11 825 nových prípadov nákazy, čo je takmer o 4 900 menej než pred týždňom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet