Na hlavný obsah

Cesty druhej triedy sú pre nákladiaky stále bez poplatku

Platiť za ne mýto mali už od leta.

Cesty druhej triedy sú pre nákladiaky stále bez poplatku
Na ilustračnej snímke kamión Foto: RTVS

Kamióny jazdia po cestách druhej triedy naďalej bez poplatku. Na vybraných úsekoch mala pritom tranzitná doprava – už asi pol roka – platiť mýto. Pilotný projekt v Trnavskom kraji avizovalo samotné ministerstvo dopravy.

Cez Šoporňu prejdú denne stovky nákladných áut a kamiónov, aj napriek tomu, že v regióne existuje aj cesta prvej triedy. V obci tranzitná doprava zanecháva na komunikáciách stopy.

Aj cesta v obci mala byť spoplatnená ešte v lete 2021, no nestalo sa. A to napriek tomu, že to avizovalo Ministerstvo dopravy SR spolu so samosprávnym krajom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

To, čo sme mali urobiť my ako domácu úlohu, to je splnené, čiže úseky sú identifikované. Nedostali sme žiadnu spätnú väzbu, že by boli určené zle, a tým pádom čakáme na ministerstvo dopravy,“ povedal predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič (OĽANO).

Rezort zatiaľ váha. Dôvodov je viac. „Národná diaľničná spoločnosť momentálne obstaráva nový mýtny systém, taktiež vzhľadom na pandémiu a jej vplyv na dopravcov. V prípade niektorých ciest II. triedy navrhovaných na spoplatnenie ide o prirodzené spojnice regionálnych ciest. Spoplatnenie môže znamenať aj zvýšenie nákladov pre konečných spotrebiteľov,“ povedal hovorca rezortu dopravy Ivan Rudolf.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko