Na hlavný obsah

Čilské prezidentské voľby vyhral ľavičiar Gabriel Boric

Stane sa najmladším prezidentom v histórii krajiny.

Čilské prezidentské voľby vyhral ľavičiar Gabriel Boric
Na snímke víťaz prezidentských volieb v Čile Gabriel Boric. Foto: TASR/AP

Ľavicový kandidát Gabriel Boric sa stal víťazom prezidentských volieb v Čile, oznámila v pondelok (20. 12.) miestna volebná komisia. Po sčítaní 99 percent hlasov má podporu 56 percent voličov, informovala agentúra AFP.

Boric sa stane najmladším prezidentom Čile. V marci, keď končí mandát prezidenta Sebastiana Piňeru, bude mať 36 rokov.

Jeho oponent a krajne pravicový politik José Antonio Kast získal 44 percent hlasov. Kast už skôr uznal volebnú porážku a Boricovi gratuloval.

Niekdajší študentský líder Boric v kampani presadzoval zmenu v podobe väčšej úlohy štátu najmä v zdravotníctve a školstve. V programe má napríklad väčšiu pomoc študentom vrátane odpustenia dlhov vysokoškolákom, ktorí si na štúdium požičali v bankách.

Navrhuje tiež daň pre najbohatších či vyššie dane pre ťažobné spoločnosti. Niektorí kritici mu vyčítajú spojenie s komunistickou stranou v rámci aliancie Apruebo Dignidad (Schvaľujem dôstojnosť). V novom parlamente ale nebude mať jasnú väčšinu.

Jeho protivník obhajoval neoliberálny ekonomický model z čias diktatúry Augusta Pinocheta. Odmieta homosexuálne sobáše, hoci ich nedávno schválil parlament, a zaujíma tvrdý postoj proti nelegálnej migrácii.

Boric vo svojom prvom povolebnom prejave sľúbil viac sociálnych práv a zároveň fiškálnu zodpovednosť. „Budeme mať viac sociálnych práv, ale zároveň zostaneme rozpočtovo zodpovední,“ povedal 35-ročný politik desaťtisícovému davu, ktorý si ho prišiel vypočuť po jeho víťazstve.

Budúci prezident tiež vyhlásil, že sa postaví proti ťažobným projektom, ktoré ničia životné prostredie. „Ničenie sveta znamená ničenie nás samotných,“ uviedol Boric.

Analytici pred druhým kolom hlasovania varovali, že jeho výsledok bude najmenej odhadnuteľný za posledné tri desaťročia, a to vzhľadom na veľmi tesný rozdiel v prvom novembrovom kole volieb. V prvom kole voľby vyhral Kast s 27,9 percentami hlasov, Boric skončil druhý s 25,8 percentami hlasov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet